post hero image

5 goedkope en snelle manieren om je huis te verduurzamen

Het is hartje winter. Trekvogels vliegen massaal naar het zuiden, terwijl zoogdieren diep hun hol in kruipen en in winterslaap gaan om kou te mijden. Wegtrekken naar het warme zuiden is, al helemaal met de huidige situatie, niet mogelijk. Jij bent aan jouw huis gebonden. Ook in de koudste periode van het jaar wil je dat je huis voldoende warmte biedt. In de praktijk betekent dat: verwarming aan en je energieverbruik omhoog. Niet bepaald bevorderend voor je portemonnee en je goede duurzame voornemens.

Er zijn genoeg grote aanpassingen die je helpen om je huis energiezuiniger te maken. Denk aan het verbeteren van je isolatie, het installeren van een warmtepomp of de aanleg van zonnepanelen.

Deze energiebesparende maatregelen vereisen echter een investering. Iets wat op dit moment misschien niet mogelijk is. Betekent dit dat je dan helemaal geen duurzame aanpassingen kan maken? Zeker niet! Er zijn namelijk goedkope en laagdrempelige manieren om je huis te verduurzamen. Om je alvast een handje te helpen hebben wij er vijftal voor je op een rijtje gezet.


Tochtband

Een koude tocht in huis. Je kunt hier flink wat last van hebben: een pijnlijke nek, continu het gevoel van kou of sneller vermoeid zijn. Vaak zijn spleten en kieren in je deur- of raamkozijn de boosdoener. Via deze spleten en kieren gaat veel warmte verloren en komt kou binnen. Een simpele oplossing is tochtband. Tochtband wordt tussen deuren en kozijnen geplaatst zodat er geen tocht meer door de spleten kan komen en dus de warmte in huis blijft.

Er zijn verschillende tochtband profielen, die elk hun eigen toepassing hebben.

 • Het E-profiel, een zelfklevende tochtstrip die uitermate geschikt is om kleine, regelmatige groeven op te vullen. Geschikt voor 1-3 mm naden.

 • Het K-profiel is geschikt voor 2-3 mm naden.

 • En het I-profiel, een veelzijdig profiel dat zowel gebruikt kan worden voor middelgrote kieren (dunner variant) als grote ruimtes (extra brede variant). Geschikt voor 1-5 mm naden.

 • Het P-profiel, ideaal om een een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier (3-5 mm).

 • Het D-profiel is geschikt voor grote kieren van 4-6 mm.

Bekijk goed waar jij je tochtband wilt plaatsen en kies op basis daarvan welk type tochtband geschikt is.

Kosten en besparing tochtband

Tochtbanden zijn gemiddeld €0.50 per meter en tochtstrips €5.00. Voor een gemiddelde hoekwoning scheelt het ongeveer 70 m3 gas per jaar, wat neer komt op een besparing van 60 euro.


Brievenbus tochtafsluiter

Een brievenbus in je huis zorgt voor tocht in je hal, vooral als het flink waait buiten. Met een brievenbus tochtafsluiter zorg je ervoor dat je de kou buiten houdt, terwijl de post nog steeds naar binnen kan.


Radiatorfolie

Hoogstwaarschijnlijk wordt jouw huis verwarmd door middel van centrale verwarming. Via metalen buizen wordt heet water naar de radiatoren in jouw huis gestuurd. De radiatoren stralen vervolgens de warmte van het water uit in de ruimte waar de radiator is gemonteerd. Aangezien radiatoren vaak gemonteerd zijn aan buitenmuren gaat er via deze weg veel warmte verloren. Een makkelijke en goedkope manier om dit te verminderen is radiatorfolie. Radiatorfolie breng je aan op de muur achter de radiator of op de radiator zelf. Het direct aanbrengen op de radiator is effectiever aangezien dit ervoor zorgt dat er geen warmte richting de muur uitgestraald wordt. Er zijn twee soorten radiatorfolie: standaard- en HR-radiatorfolie. HR-radiatorfolie heeft de voorkeur, aangezien deze 25% effectiever is.

Kosten en besparing radiatorfolie

Standaard radiatorfolie is €15,00 per rol van 1 x 0.7 meter, terwijl HR-radiatorfolie €25 is voor een rol van 5 x 0.5 meter. De gemiddelde besparing is ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Als de radiator geplaatst is voor ramen kan dit nog hoger oplopen. Bij dubbelglas tot 25 m3 gasbesparing per jaar en bij enkelglas zelfs 50 m3. In de Powerly webshop vind je kwalitatief hoogstaande radiatorfolie voor €9,50 per rol.


Isolerende raamfolie

Via je ramen gaat een groot gedeelte van de warmte verloren. Hoeveel warmte er verloren gaat, hangt af van het type glas. Zo zorgt dubbelglas voor betere isolatie dan enkel glas. Toch verlies je ook met dubbel glas warmte via jouw ramen. Je kan ervoor kiezen om over te stappen op nog beter isolerend glas, zoals HR++ glas of triple glas. Als de kozijnen en ramen echter nog goed zijn is dit een vrij dure en grote investering. Een goedkoop en makkelijk alternatief is het aanbrengen van isolerende raamfolie. Ook wanneer je in een huurhuis woont is dit een slimme oplossing. Er zijn twee soorten folie:

 1. Kozijnfolie. Dit is een doorzichtige folie die je niet direct op het raam plakt, maar op het kozijn. Je spant de folie van raamkozijn naar raamkozijn, daarmee creëer je een isolerende luchtlaag. Het voordeel is dat kozijnfolie erg goedkoop is en je dit zelf kunt aanbrengen.

 2. Raamfolie. Raamfolie wordt direct op het raam geplakt en wordt alleen gecombineerd met enkel- of dubbel glas. HR++ of triple glas hebben zelf al een warmtereflecterende laag, waardoor de folie thermische breuken in het glas kan veroorzaken. Een nadeel van raamfolie is de prijs. Het is relatief duur (bijna net zo duur als het vervangen van het glas) en daarom alleen interessant voor monumentenglas.

Kosten en besparing isolerende raamfolie

Kozijnfolie kost ongeveer €2,50 per vierkante meter. Bij enkel glas levert kozijnfolie een jaarlijkse besparing op van €11 per m2 en bij dubbel glas €3 per m2.


Buisisolatie

Vanuit de CV wordt heet water van en naar de radiatoren vervoerd via verwarmingsbuizen. Tijdens dit transport gaat er veel warmte verloren. Het isoleren van deze verwarmingsbuizen is daarom uitermate effectief. Dit betekent echter niet dat het nodig is om alle verwarmingsbuizen te isoleren. Alleen de verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes, zoals kelders, garages of koude zolders dienen geïsoleerd te worden. In deze ruimtes is het warmteverlies het grootst. Daarnaast kan de warmte die vrijkomt in deze ruimtes niet nuttig worden gebruikt. Denk eraan dat je bij het aanbrengen van de buisisolatie zowel de aanvoer- als retourleiding isoleert. Beide leidingen verliezen warmte. Bij de aanschaf heb je de keuze uit verschillende diktes buisisolaties. Hoe dunner de buisisolatie, hoe goedkoper in aanschaf. Echter is de kwaliteit minder goed en de besparing op je energiekosten lager.

Kosten en besparing buisisolatie

De kosten liggen tussen de 1 en 2 euro per meter buisisolatie. De besparing per meter ligt rond de € 2 per jaar. In een gemiddelde woning isoleer je makkelijk tussen de 10 en 20 meter aan buizen. Dat betekent een besparing van € 40 per jaar.


Thermische raambekleding

Nederlanders staan erom bekend de gordijnen vaak open te hebben. Tijd om deze traditie te doorbreken! Gesloten gordijnen helpen bij het binnenhouden van de warmte. Bovendien creëert het een behaaglijk gevoel, doordat gordijnstof warmer wordt dan glas. Sommige type gordijnen isoleren beter dan andere. Een voorbeeld van goed isolerende raambekleding zijn plisségordijnen. Plisségordijnen bestaan uit een dubbele laag stof die isolerende horizontale luchtkamers vormen wanneer het gordijn naar beneden hangt. Daarnaast wordt de isolatie verder versterkt door de aluminium coating. In de praktijk zorgt dit ervoor dat dubbel glas een isolatiewaarde krijgt die vergelijkbaar is met HR+ glas.

Kosten en besparing thermische raambekleding

Een plissegordijn op maat van 100 x 150 cm kost tussen de €80 en €150. De daadwerkelijke besparing is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo kan je in een appartement met dubbelglas door middel van (rol)gordijnen €10 per jaar besparen, terwijl je in een vrijstaand huis met enkelglas door middel van plisségordijnen wel €220 per jaar kan besparen.


Pakketten

Ben je van plan om meerdere kostenbesparende maatregelen in je huis te (laten) bevestigen? Dan ben je misschien voordeliger uit met een pakket.

Snel besparen pakket maat "M" (45 euro)

 • Douchecoach zandloper

 • Brievenbus tochtafsluiter

 • Stekkerdoos zesvoudig met aan/uit tweeweg schakelaar

 • Radiatorfolie

 • Bewegingssensor met doorvoerstekker

Isoleren pakket "M" (45 euro)

 • Radiatorfolie

 • Zelfklevende tochtstrip

 • Tochtbanden voor gemiddelde en grote kieren (2 stuks)

 • Buisisolatie (3 stuks)

Isoleren pakket maat "L" (70 euro)

 • Radiatorfolie

 • Zelfklevende tochtstrip

 • Tochtbanden voor gemiddelde en kleine kieren

 • Brievenbus tochtafsluiter

 • Dubbele deur isolatierol

Je kunt meer over de pakketen lezen in de Powerly webshop.

Benieuwd welke energiebesparende mogelijkheden jij hebt?

Via de handige woningcheck zie je direct welke energiebesparende maatregelen er voor jouw huis mogelijk zijn, wat het je kost en wat je ermee bespaart.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... Nederlanders erom bekend staan hun gordijnen altijd open te hebben?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen