post hero image

Je dak isoleren met dakisolatieplaten

Door het dak te isoleren bespaar je flink op je gasverbruik. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte minder snel verloren gaat. Er zijn verschillende manieren waarop je je dak kan isoleren. Het gebruik van dakisolatieplaten is een van de beste manieren. Dakisolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen (vooral bij grote oppervlaktes), beschikbaar in verschillende formaten en er is geen dikke laag nodig om goede isolatie te hebben.   


Dakisolatieplaten plaatsen bij een plat dak  

Het plaatsen van dakisolatieplaten bij een plat dak kan zowel via de binnen- als buitenkant. Wij raden aan om het dak te isoleren via de buitenzijde wanneer dit mogelijk is. De kans op vocht en schimmel bij het isoleren via de binnenzijde is groot.   

Plaatsen dakisolatieplaten via de binnenzijde

Dit wordt ook wel de koud-dak methode genoemd en pas je alleen toe bij houten daken. De dakbedekking en het dakbeschot worden niet geïsoleerd, de kans op vochtproblemen zijn daarmee groter dan wanneer je de buitenkant van het dak isoleert. Glaswolplaten zijn geschikt voor deze methode.  

Aanpak plat dak isoleren via binnenzijde

  1. Verwijder het plafond 

  2. Plaats de isolatieplaten tussen de balken aan 

  3. Breng een laag dampremmende folie aan en niet deze vast. Tape de randen en naden goed af. 

  4. Werk het isolatiemateriaal af met bijvoorbeeld gipsplaten.  

Plaatsen dakisolatieplaten via de buitenzijde

Het isoleren van een plat dak via de buitenzijde kan op verschillende manieren. Een ideaal moment om je platte dak via de buitenzijde te isoleren is wanneer de dakbedekking vervangen moet worden. 

Warm-dak methode 

Bij de warm-dak methode wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht op het dakbeschot. Daarop wordt vervolgens de dakbedekking geplaatst. XPS-platen of PIR-platen zijn zeer geschikt.  

Aanpak warm-dak methode 
  1. De dakbedekking wordt weggehaald.  

  2. De isolatieplaten worden geplaatst. 

  3. De isolatieplaten moeten worden afgewerkt met een waterdicht materiaal. 

  4. Vervolgens komt er een nieuwe laag dakbedekking op in de vorm van bitumen of PVC.  

Je dak ligt op deze manier hoger dan voorheen. Let er daarom op dat de dakrand hoog genoeg is en verhoog deze indien nodig zodat het regenwater via de regenpijp wegloopt. De dakrand moet minstens 10 cm hoog zijn. 

Omgekeerd-dak methode 

Bij de omgekeerd-dak methode wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de dakbedekking en daarop komt een laagje grind of tegels te liggen. Het isolatiemateriaal moet drukvast zijn, zoals XPS-platen.  

Aanpak omgekeerd-dak methode 
  1. De bestaande dakbedekking wordt schoongemaakt.  

  2. Hierop worden de dakisolatieplaten aangebracht. 

  3. Daarboven op komt het grind of de tegels te liggen.  

Let ook erop dat de dakrand tenminste 10 cm hoog is, verhoog deze indien nodig.  


Dakisolatieplaten plaatsen hellend dak 

Ook bij een schuin dak kun je het dak zowel via de binnen- als de buitenzijde laten isoleren. Een groot verschil met het plat dak is dat de kans op vocht en schimmel bij isolatie via de binnenzijde een stuk kleiner is en daarmee een zeer geschikte methode.  

Plaatsen dakisolatieplaten via de binnenzijde

Isoleren via de binnenzijde is het makkelijkst. Meestal wordt er gebruik gemaakt van glaswolplaten. Wanneer jezelf handig bent, kun je dit zelf doen. 

Aanpak dakisolatie hellend dak via binnenzijde 

  1. Controleer het dakbeschot. Wanneer dit van hout is, kun je direct beginnen met isoleren. Zie je folie zitten? Controleer wat voor een materiaal dit is. In sommige gevallen moet dit worden weggehaald.  

  2. Breng een laag dampremmende folie aan. 

  3. Snijdt de isolatieplaten. Draag hierbij bescherming, er komen vezeltjes vrij.

  4. Plaats de isolatieplaten aan tussen de balken en sluit het af met een dampremmende laag. Vergeet de kieren en naden niet af te sluiten met dampremmende tape.  

  5. Werk het plafond af.  

Plaatsen dakisolatieplaten via de buitenzijde

Dit is een geschikte methode wanneer je dakpannen aan vervanging toe zijn of je bezig bent om het dak te renoveren. XPS-platen en PIR-platen zijn het meest geschikt.  

Aanpak dakisolatie schuin dak via buitenzijde 

  1. De dakbedekking wordt verwijderd. 

  2. De isolatieplaten worden aangebracht op het dakbeschot en daar bovenop komen latten te liggen. 

  3. De dakpannen of dakbedekking wordt weer teruggelegd.  


Plaatsen dakisolatieplaten op de zoldervloer  

Wanneer je de zolder alleen gebruikt als opbergruimte, kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit scheelt in aanschaf van het materiaal en is een makkelijke manier. Breng isolatieplaten aan op de vloer waarop je kunt lopen of breng het isolatiemateriaal aan tussen de vloerbalken. Vergeet niet een dampremmende laag aan te brengen onder de isolatieplaten.  


Keuze van de juiste dakisolatieplaten

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als isolatieplaten. Elk materiaal heeft zijn of haar eigen voordelen. Bij het uitzoeken van het type materiaal van de isolatieplaten let je op een aantal zaken: 

  1. Lambda-waarde, dit geeft aan hoeveel warmte een isolatiemateriaal doorlaat. Hoe lager de lamba-waarde hoe beter de isolatie.  

  2. De Rd-waarde. De Rd-waarde zegt iets over de R-waarde van het isolatiemateriaal zelf en is afhankelijk van de dikte en de lamba-waarde. De R-waarde is afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatie. Daarnaast heb je nog de Rc-waarde. De Rc-waarde zegt iets over de isolatiewaarde van de hele constructie, inclusief muren en vloer bijvoorbeeld. De Rd-waarde staat meestal vermeld bij het product. 

  3. Prijs per m².  

  4. Eigenschappen van het materiaal.  


Verschillende soorten isolatiemateriaal

IsolatiemateriaalPrijs per m²Dikte materiaalLambda-waarde W/mK)Rd-waarde
EPS+/- 21 euro20 cm0.0345.8
XPS+/- 19 euro14 cm0.0343.85
PUR+/- 24 euro14 cm0.0285.0
PIR+/- 28 euro14 cm0.0245.8
Resol+/- 40 euro12 cm0.0246.0
Minerale wol (bv. glas- of steenwol)Glaswol +/- 19 euro Steenwol +/- 24 euroGlaswol 10 cm Steenwol 20 cmGlaswol 0.035 Steenwol 0.035Glaswol 2.8 Steenwol 5.7
BioFoam+/- 19 euro10 cm0.0342.9
Cellulose+/- 30 euro15 cm0.0383.9
Hennep+/- 32 euro16 cm0.0404.0
  1. EPS-isolatieplaten 
    EPS bestaat uit piepschuim bolletjes. Deze bolletje plakken na verhitting aan elkaar waardoor er platen ontstaan. Dit materiaal is makkelijk te snijden kan goed vocht verwerken. Er komen geen giftige stoffen vrij bij verwerking.  

  2. XPS-isolatieplaten 
    XSP lijkt op EPS maar kunnen een grotere druk aan. Doordat XPS drukvast is, is het ideaal om te gebruiken voor de isolatie van de buitenzijde van een plat dak. XPS-isolatieplaten zijn zeer vochtwerend, blijven schimmelvrij en is licht van gewicht.  

  3. PUR-isolatieplaten 
    PUR-isolatieplaten zijn gemaakt van polyurethaan. Het heeft van zichzelf een dampremmende laag. PUR is een hardschuim isolatieplaat met een hoge isolatiewaarde en is licht van gewicht. Er komen geen chemische stoffen vrij bij verwerking.   

  4. PIR-isolatieplaten 
    PIR-isolatieplaten zijn gemaakt van polyisocyanuraat. Het heeft een brandvertragende werking en een hoge isolatiewerking. Doordat het waterafstotend is en drukvast kun je PIR goed gebruiken voor de buitenzijde van het dak.  

  5. Resol-isolatieplaten 
    Resol-isolatieplaten worden gemaakt uit aardolie en aardgas. Het heeft een brandwerende werking en een hoge drukvastheid. Het is meer gevoelig voor vocht dan PUR of PIR. 

  6. Dakisolatieplaten uit minerale wol 
    Minerale wol zijn bijvoorbeeld glas-, rots- en houtwol. Deze platen zijn minder hard dan PUR- of PIR-platen maar beter samen te drukken. Het is zeer brandveilig materiaal. Er moet een dikkere laag worden aangebracht om eenzelfde isolerende werking te krijgen. Let er bij het aanbrengen op dat er stofjes kunnen vrij komen die voor irritatie zorgen. Draag daarom beschermende kleding.  

  7. BioFoam platen 
    BioFoam platen zijn gemaakt van het melkzuur van plantenresten en het heeft een lichtgroene kleur. De eigenschappen zijn te vergelijken met die van EPS-isolatieplaten. Het is gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal en kan zelfs gecomposteerd worden bij de juiste temperatuur en vochtigheid. Je hoeft hier niet bang voor te zijn wanneer je het gebruikt als isolatiemateriaal.  

  8. Celluloseplaten 
    Celluloseplaten zijn gemaakt van oud papier en boorzout. Het heeft een goede vochtregulatie en is geluiddempend.  

  9. Hennep-isolatieplaten 
    Hennep-isolatieplaten zijn gemaakt van hennepvezels. Het is goed vochtregulerend en heeft een geluiddempende werking. De CO² wordt opgenomen door de hennepvezels waardoor het goed is voor de luchtkwaliteit in de woning.  


Laat je adviseren over dakisolatie 

Door je te laten adviseren over het isoleren van je dak voorkom je een verkeerde keuze. Het kiezen van het juiste materiaal en de juiste methode heeft een groot effect op je besparing en voorkomt vocht en schimmelplekken. Plan een gratis adviesgesprek in met een van onze energie-experts. 

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je de winst van dakisolatie kunt vergelijken met een spaarrente van 8 procent

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen