post hero image

Komende jaren verhuisplannen? Vraag nu je energielabel aan!

Vanaf 2021 vindt er een verandering plaats in het aanvragen van je energielabel. Althans, zoveel verandert er niet maar het aanvragen van je energielabel wordt wel een stuk duurder. Wanneer heb je eigenlijk een energielabel nodig? En is het slim om dit jaar nog je energielabel aan te vragen?


Wat zegt een energielabel?

Een energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel is opgedeeld in verschillende labels. De labels lopen van het energiezuinige, goed geïsoleerde label A/A++ tot het helemaal niet energiezuinige label G. Op basis van het energielabel is het makkelijker inschatten voor woningkopers wat de nieuwe maandlasten van de energierekening worden.


Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Het voorlopige energielabel wordt berekend op basis van openbare en onveranderde woninggegevens zoals het bouwjaar, woningtype en woninggrootte. De energiebesparende maatregelen die in het huis zijn genomen worden hier niet in meegenomen.

Het definitieve energielabel wordt bepaald door een gecertificeerd inspecteur. De inspecteur neemt de genomen energiebesparende maatregelen wél mee in de berekening. Hierdoor kan het dus zijn dat je voorlopig energielabel slechter is dan het definitieve energielabel.


Wanneer is een energielabel verplicht?

Vanuit de Europese regelgeving is afgesproken dat een koper het recht heeft om het energielabel te weten. Bij de verkoop van je woning heb je dan ook een definitief energielabel nodig. Deze dient uiterlijk bij de overdracht bij de koper bekend te zijn.


Hoe lang is het energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. Dit betekent dat hetzelfde definitieve energielabel gedurende 10 jaar overhandigd kan worden aan een nieuwe kopen van jouw woning.


Energielabel wordt 25 keer zo duur vanaf 2021

Het aanvragen van een energielabel kost op dit moment € 7,50, vanaf 2021 wordt dit gemiddeld € 190. Waarom? De belangrijkste verandering is dat er een energiedeskundige naar jouw woning moet komen om het huis te analyseren en het nieuwe energielabel te bepalen. Het energielabel wordt duurder, maar niet beter. Er is dan ook veel kritiek op deze wijziging. Ondanks deze kritiek houdt de Kamer vast aan haar plannen om het nieuwe label in te voeren.


Vraag nú nog je energielabel aan

Dit scheelt je onnodige kosten wanneer je gaat verhuizen in de komende jaren. Het energielabel vraag je aan via de site van de Rijksoverheid. Zorg ervoor dat je je DigiD bij de hand hebt, evenals de gegevens en documenten van je woning en eventuele bewijzen voor de energiebesparende maatregelen die zijn getroffen.


Energielabel verbeteren?

Ga je je energielabel aanvragen, dan is het slim om eerst te kijken of je dit jaar nog je woning wil verbeteren. Zo heb je voor de komende 10 jaar het best mogelijke label vaststaan! Een hoger energielabel heeft veel voordelen: een verhoging van je woningcomfort, een lagere energierekening, hogere woningwaarde, minder CO2-uitstoot en je verkoopt je woning sneller. Reden genoeg dus om je energielabel te verbeteren! Gebruik de handige woningcheck om erachter te komen hoe jij je energielabel verbeterd!

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... verhuurders hogere prijzen vragen voor woningen met een beter energielabel?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen