post hero image

Hardwater als oorzaak van kalk in je apparaten

Water is water. En water is in veel gevallen gezond, al helemaal in Nederland, tenminste dat zou je denken. Toch kan leidingwater veel schade veroorzaken door bijvoorbeeld afvalstoffen die aanwezig zijn. En dit is zelfs het geval in het Nederlandse leidingwater.

Dat klinkt misschien vreemd en leggen we graag verder uit. Het Nederlandse leidingwater is uitermate geschikt als drinkwater, mits niet in (oude) loden leidingen vervoerd. De Nederlandse waterbedrijven leveren water dat nog relatief veel kalk en magnesium bevat. Dit noemen we hard water. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH). Dit harde water is schadelijk voor apparaten en kranen. Daarnaast is het niet goed voor onze huid en dus niet zo gezond als we vaak denken.


Kalkresten uit het water

Wanneer het water een dH-waarde hoger dan 2,7 heeft, vindt er kalkafzetting plaats in leidingen en apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je kraan, koffiezetapparaat, wasmachine of vaatwasser. Ook je douchekop en douchedeuren lijden onder de kalkafzetting.

Op internet vind je terug wat de gemiddelde dH-waarde in jouw regio is, alleen zegt dit niet heel veel. Zoals de naam al zegt gaat het om een gemiddelde. De dH-waarde verschilt per wijk, waardoor het gemiddelde niet van toepassing is op jouw water.

Waterbedrijven spreken over hardwater wanneer de dH-waarde hoger is dan 12. Dit is geen wettelijke norm. De definitie van hardwater is vrij toepasbaar. Daarom is het veel belangrijk om te weten wat de dH-waarde van je water is dan of het de naam hardwater heeft.


Kortere levensduur apparaten bij veel kalk

Jouw apparaten lijden onder het overschot aan kalk in het leidingwater. Het heeft invloed op de levensduur van de machines en mogelijk ook op jouw gezondheid. Je herkent het vast, kalk in je koffiezetapparaat en aanslag op de douchewand. Opzoek naar de beste schoonmaakmiddelen om dit tegen te gaan. En voor je het weet moet je weer aan de slag! Daarnaast heb je extra zeep nodig in water met een hoge dH-waarde. Kortom, water met een dH-waarde dat ver boven de 2,7 ligt kan je onnodig veel geld kosten.


Duurzamer en goed doen voor de natuur

Het is een duurzame gedachte om de hoeveelheid kalk in je leidingwater te verminderen. Dit doe je door het gebruik van een waterontharder. Daarmee zuiver je op een natuurlijke manier het water en wordt de kalk en het magnesium uit het water gefilterd.

Hoeveel je bespaart met het verminderen van het kalkniveau ligt aan de mate waarin je jouw apparatuur gebruikt. Hoe vaker er water wordt gebruikt met een hoge dH-waarde hoe korter de levensduur hoe meer je bespaart met een waterontharder. Desalniettemin is een waterontharder geen besparingsmachine. Over de gehele looptijd van de waterontharder bespaar je evenveel als de kosten van de waterontharder.

Maar doordat je apparaten langer meegaan hoef je minder nieuwe apparaten te kopen en daardoor leef je duurzamer. Ook het verminderde verbruik van zeep en schoonmaakmiddelen is erg goed voor de natuur, aangezien er in veel producten schadelijke deeltjes zitten verwerkt. Door het afvalwater met de zeepresten, verdwijnen deze deeltjes in de natuur. Daar lijden veel dieren en planten onder, waardoor er onnodig dieren en planten sterven.


Waterontharder biedt hulp

Een goede waterontharder biedt de uitkomst. Er zijn verschillende typen verkrijgbaar. Waterontharders op basis van magneten, lijken niet te werken. Iedere vorm van wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor de werking van deze systemen binnen de huishoudelijke sfeer. De kracht van de magnetische velden is erg laag en daarmee theoretisch ontoepasbaar voor deze doeleinden. Weggegooid geld lijkt dat dus. Kies daarom een waterontharder op basis van een filter.

Laat je bij de aanschaf van de waterontharder goed adviseren door een expert. Een goede waterontharder kost ongeveer € 1.500 inclusief installatie en gaat 10-15 jaar probleemloos mee. De kosten die je hebt voor het gebruik zijn minimaal. De kosten bestaan uit onthardingszout, onderhoud en eventueel elektra, mocht je een volledig automatische waterontharder met pomp kiezen.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... hardwater de oorzaak is van de witte puntje op je douchekop?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen