10 dingen die je moet weten over de nieuwe isolatie subsidie

Sinds 2 September 2019 is het zo ver! De nieuwe subsidie voor isolatie is van start gegaan. Dat betekent dat je subsidie kan aanvragen voor het isoleren van je woning. Hierdoor kun je in de meeste gevallen 20% subsidie krijgen op het uitvoeren van isolatiemaatregelen. Geïnteresseerd? Dit zijn de 10 dingen die je moet weten.

1. Je krijgt subsidie bij het laten uitvoeren van 2 of meer isolatiemaatregelen.

De overheid wil iedereen stimuleren om meerdere isolatie producten af te nemen. Daarom krijg je alleen subsidie als je twee of meer isolatieproducten koopt. Het goede nieuws is: hoe meer je huis is geïsoleerd, hoe lager je energierekening. Hierdoor bespaar je al snel honderden euro's per jaar!

2. De isolatie moet voldoen aan een minimale kwaliteit waarde.

Als je je woning laat isoleren, kun je kiezen voor verschillende materialen. De isolatiewaarde van het materiaal wordt aangeduid in een RD-waarde. Alles moet voldoet aan de normen van de RVO. Let dus goed op of isolatieproducten aan de eisen voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

3. Je moet een minimaal oppervlakte laten isoleren.

Voor elk isolatieproduct geldt dat je een minimaal aantal vierkante meters moet laten isoleren. Dit minimum is afhankelijk van je woningtype. Is je woning kleiner dan dit minimum en laat je je volledige dak, muur of ander deel isoleren? Dan krijg je de vergoeding toch!

4. Je ontvangt de subsidie na betaling.

Je kunt de subsidie aanvragen wanneer de producten geïnstalleerd zijn. Dit brengt met zich mee dat je genoeg budget moet hebben gespaard om het volledige bedrag te betalen aan de installateur. Je krijgt vervolgens uiterlijk 13 weken na je aanvraag te horen of je vergoeding krijgt toegekend.

5.Dit zijn de producten waar je subsidie voor krijgt en de bedragen.

Product Subsidie per m² Triple glas (i.c.m. isolerend kozijn) €100 HR ++ glas € 35 Gevelisolatie € 25 Dakisolatie € 20 Vloerisolatie € 7 Spouwmuurisolatie € 5 Zoldervloerisolatie € 5 Bodemisolatie € 4

6. Je krijgt ook subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen.

Dit zijn de subsidie prijzen voor de aanvullende producten: Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat (€100) CO2-gestuurd ventilatiesysteem of balansventilatie met WTW met een rendement van minstens 90% (20% van de kosten, met maximum van €800) Isolerende buitendeur met U-waarde van maximaal 1,5 (€80 per m²) Het waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem (€60)

7. De subsidie is naar verwachting (net als vorige keer) erg snel op.

De vorige keer dat er subsidie beschikbaar was voor het isoleren van je woning was in 2016. Toen werd er €44 miljoen beschikbaar gesteld. Dit was in zeven maanden op. Deze keer is er €84 miljoen ter beschikking en naar verwachting zal dat wederom snel leeg zijn.

8. De subsidie geldt alleen voor isolatiemaatregelen die na 15 augustus 2019 zijn geïnstalleerd.

Heb je je woning eerder dit jaar geïsoleerd? Dan kun je helaas niet met terugwerkende kracht gebruik maken van de subsidieregeling.

9. Je krijgt geen subsidie als verhuurder, voor nieuwbouw, aanbouw of zelf uitgevoerde installaties.

Ben je verhuurder van een woning die je graag wilt laten isoleren? Dan krijg je hier geen vergoeding voor. Je moet namelijk eigenaar en bewoner zijn van het huis. Heeft de woning een VvE? Dan kun je kijken naar de mogelijkheden voor VvE-subsidies. Wordt je woning gebouwd of ben je een aanbouw aan het plaatsen? Ook dan kun je helaas geen vergoeding krijgen.

10. Je krijgt alleen subsidie als je de installatie laat uitvoeren.

Wil je geld besparen door de installatie zelf uit te voeren? Let er dan op dat je voor dit product geen vergoeding krijgt. Je kunt berekenen of je meer bespaart door zelf te isoleren of door het uit te besteden, waarbij je de subsidie vergoeding krijgt. En je kunt natuurlijk altijd een extra product laten installeren, zodat je alsnog subsidie krijgt!

Ben jij nieuwsgierig hoeveel jij zou kunnen besparen met isolatie en hoeveel subsidie je hiervoor kan krijgen? Doe vrijblijvend de woningcheck!

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck
Powerly is een initatief van:Nationale Nederlanden