post hero image

De juiste zonnepanelen kiezen: hoe doe je dat eigenlijk?

Voor veel mensen is een zonnepaneel geen vreemde duurzaamheidsmaatregel meer. Je kent vast wel iemand die ze op het dak heeft liggen of je wekt inmiddels zelf stroom op met zonnepanelen. Maar hoe kies je nu de juiste zonnepanelen? Kies je de goedkoopste of zijn er meer factoren die een rol spelen? Wij gingen in gesprek met Arlo, die, net als jij, aan het struggelen was welke zonnepanelen hij moest kiezen.


Arlo, jij bent op zoek gegaan naar zonnepanelen voor je eigen huis en vond dit een helse opgave. Waarom?

Er is zoveel keuze en er blijken heel veel factoren te zijn die je moet overwegen voor je bij de juiste samenstelling van je systeem komt. Daarbij komt nog eens dat aanbieders vaak niet zo zeer naar mijn situatie keken, maar naar wat ze zelf in de aanbieding hadden en dan gingen beredeneren dat het toch echt de slimste keuze was om voor hen te kiezen. Kortom, ik wilde het proces omdraaien. Eerst goed begrijpen wat in mijn situatie de juiste keuze is en daar de aanbieder bij zoeken.


Hoe ben jij je zoektocht begonnen?

Allereerst googlen: wat is er allemaal te vinden over zonnepanelen. Naast het opvragen van offertes dacht ik me ook even in te lezen. Nou, laat dat ‘even’ maar zitten. Wat een overweldigende hoeveelheid aan informatie is er te vinden. Ik zag ontzettend veel, ingewikkelde en tegenstrijdige informatie in omloop is, dus hoe maak je dan een keuze?


Dat had mijn vraag kunnen zijn, daar komen we later nog op terug. Eerst ben ik benieuwd hoe jij de juiste informatie eruit hebt weten te filteren?

Veel aanbieders werken met een beperkt (meestal 1-3) type zonnepaneel merken. Dit is voor de aanbieders makkelijk, ze kopen de zonnepanelen in grotere aantallen in dan dat ze per klant kwijt kunnen om prijsvoordelen te behalen. Dit betekent ook dat de aanbieders er belang bij kunnen hebben dat je kiest voor het paneel dat zij op voorraad hebben of waar ze de hoogste marge op maken. Zelf een goede afweging maken tussen de aanbieders is daarmee van groot belang om je rendement te optimaliseren. De uiteindelijke afweging is om de kosten tegen de baten op te laten wegen en meestal kun je het best kiezen voor de laagste kosten per wattpiek (WP).


Van informatie naar offertes opvragen, op welke punten heb je deze offertes met elkaar vergeleken?

Ik ben gaan kijken naar de kwaliteit van de panelen (ik wilde graag een top-3 merk paneel hebben: Sunpower, LG of REC). Dit zijn wel duurdere panelen, maar technologisch superieur aan de rest van de merken. Deze kwaliteit komt tot uiting in de degradatie factor (hoeveel efficiëntieverlies heb je door de jaren heen?), de efficiëntie factor (hoeveel energie wekt het paneel op per hoeveelheid zonlicht?) en de service factor (hoeveel garantie zit er op een paneel en op de installatie?). Verder heb ik gekeken naar de type omvormers en optimizers die passen bij mijn situatie en naar de installatiekosten. Te goedkoop wil ik niet, want het moet kwalitatief hoogwaardig zijn (ze gaan tenslotte inprikken op mijn elektriciteitsnetwerk in huis, dus brandgevaar is aanwezig als het niet goed is aangesloten). Maar te duur wil ik ook niet, want dat gaat ten koste van het rendement van de panelen.

Lees ook: Stroom terugleveren: de 6 belangrijkste vragen over de afbouwende salderingsregeling


Hoe weet je welke zonnepaneel dan bij jouw huis past?

Eigenlijk is het beter antwoord te geven op de vraag: hoe weet je welk type systeem er bij jouw huis past? Omdat de combinatie van factoren bepaalt wat de functionaliteit van de panelen is, kun je de verschillende onderdelen niet altijd los van elkaar beoordelen. Ook is budget een factor die meeweegt. Neem ook in overweging of er veel verschil tussen de ligging van de verschillende panelen is (schaduw, vervuiling en windrichting bijvoorbeeld). Als dit niet het geval is, zou een serie schakeling mogelijk zijn, net als bij kerstboomverlichting (als er één lampje uitvalt, valt de rest ook uit). Als er wel veel verschil in ligging is, dan is parallel schakelen het overwegen waard. Dan kun je ieder paneel individueel optimaal aansturen, maar dit is over het algemeen een duurdere oplossing.

Ik zou dus de volgende stappen aanraden:

  1. Stel je budget vast.

  2. Bepaal hoeveel vermogen je wil opwekken en of hoeveel ruimte je op je dak hebt.

  3. Beoordeel of er sprake is van verschillende omstandigheden per paneel of dat ze allemaal met dezelfde omstandigheden te maken hebben.

  4. Bepaal welke kwaliteitseisen je stelt: wil je alles in garanties vastleggen zodat het optimaal werkt of vind je het niet erg om zelf in conclaaf te moeten met een leverancier als er iets mis is.

  5. Hoe erg vind je het als er panelen niet optimaal werken en hoe snel heb je dat door?

  6. Vraag verschillende offertes op bij leveranciers die betrouwbaar overkomen.

  7. Vergelijk de offertes op kosten per wattpiek

En zo heb je uiteindelijk de beste keuze gemaakt voor jouw situatie. Laat je hierin vooral niet teveel adviseren door verkopers, want ik heb ervaren dat je daardoor veel verkeerde informatie in je schoot geworpen krijgt die mogelijk leiden tot een verkeerde of minder optimale aankoop.

Lees ook: Gevaar bij zonnepanelen: 7 tips voor veilige zonnepanelen


Uiteindelijk heb je gekozen voor welk type zonnepanelen? Wat gaf de doorslag?

Uiteindelijk heb ik gekozen voor all-black REC panelen met 360WP per paneel, omdat ik relatief weinig plek op mijn dak heb, terwijl ik veel vermogen wil hebben. Dus dan moet ik automatisch panelen nemen met een hoog vermogen. Ik wilde graag een top-3 merk, dus REC is dan erg geschikt. Verder vind ik helemaal zwarte panelen mooier bij mijn donkergrijze dakpannen passen dan panelen met ruitjes of aluminium randjes. Als systeem heb ik gekozen voor Enphase omvormers met micro optimizers omdat mijn panelen niet allemaal met dezelfde omstandigheden te maken hebben. Ook liggen ze op verschillende daken en wil ik per paneel zeker zijn dat ze maximaal renderen. Dus dan is het de beste keuze om in parallel te schakelen. Dan is Enphase de beste keuze voor parallelle schakeling, waar je ook nog kunt kiezen voor andere merken. Maar die zijn met het oog op technologieontwikkeling net wat minder vergevorderd. Dat zie je ook terug in de prijs. Verder ben ik in zee gegaan met een gerenommeerde installateur met veel toekomstperspectief, zodat ,mocht er in de toekomst iets mis gaan, de kans erg groot is dat ze nog bestaan en niet failliet zijn. Zo hebben wij met een gerust hart zonnepanelen laten aanleggen, zeker niet voor de goedkoopste gekozen, maar wel met de garantie dat we met een beperkt dakoppervlak zoveel mogelijk energie produceren.


Klinkt goed, zo effectief mogelijk met de mogelijkheden omgaan. Ben je tevreden?

Ja, het resultaat mag er wezen. Mooie, toekomstbestendige oplossing en een gerust hart. Ook nog eens een lagere energierekening en een verbeterd energielabel. Kortom, het resultaat waar ik op hoopte.


Heb je nog een tip voor iedereen die nu bezig is met de zoektocht naar de juiste zonnepanelen?

Bekijk goed je eigen situatie en bepaal wat het belangrijkst voor je is: terugverdientijd, een gerust hart, of het aanzicht op je dak. Soms kun je oplossing twee van deze drie criteria invullen, maar over het algemeen kost een gerust hart geld en gaat dat ten koste van de terugverdientijd. En mooie panelen kosten over het algemeen weer meer geld. Nou ja, zo is het cirkeltje rond. Als je er echt niet uitkomt, bel je gewoon even met Powerly om op weg geholpen te worden, toch.;)

Precies! Arlo, bedankt voor alle informatie. Erg waardevol voor iedereen die bezig is met de zoektocht naar zonnepanelen. En kom jij er toch niet helemaal uit? Maak een afspraak met Powerly en wij helpen je verder op weg.

Benieuwd naar al jouw energiebesparende mogelijkheden?

Via de handige woningcheck zie je direct wat er allemaal mogelijk is voor jouw woning.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... zonnepanelen ook energie opwekken als het bewolkt is?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen