post hero image

Zo financier je het verduurzamen van je woning

Het is hoog tijd om je woning te gaan verduurzamen. Het dak is nog niet goed geïsoleerd, de ramen hebben alleen enkel glas en nu je toch bezig bent zou je ook graag een aantal zonnepanelen willen. Je vult een rekentool in en ziet dat de kosten behoorlijk oplopen. Leuk die terugverdientijd, maar waar vind ik het geld om nu te kunnen investeren? Je bent niet de enige die zich dit afvraagt. Daarom de mogelijkheden voor het financieren van jouw energiebesparende maatregelen op een rijtje: van geld lenen tót investeren met je eigen spaargeld.


1. Subsidies voor energiebesparing

Allereerst is het slim om uit te zoeken welke subsidies of acties er zijn voor energiebesparende maatregelen. Hiermee kun je de kosten al flink omlaag brengen. Zo is er subsidie beschikbaar voor een warmtepomp of zonneboiler of wanneer je je huis laat isoleren. En kun je de BTW terugvragen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Kijk op de site van energiesubsidiewijzer welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie.

Lees ook: Subsidies energiebesparing 2021


2. Eigen geld gebruiken

Heb je eigen spaargeld? En houdt je na de investering nog voldoende spaargeld over? Dan loont het, met de zeer lage spaarrente van dit moment, om het geld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Milieu Centraal heeft het rendement van verschillende energiebesparende maatregelen berekend, zo is spouwmuurisolatie vergelijkbaar met een rente van 11% op je spaarrekening. Zorg er wel voor dat je altijd een buffer op je spaarrekening overhoudt voor onverwachte uitgaven.


3.Sluit een lening af

Heb je onvoldoende eigen geld of wil je dit liever niet gebruiken? Dan zijn er verschillende manieren om geld te lenen voor je energiebesparende maatregelen. Let op! Geld lenen kost geld.

3.1 Energiebespaarlening

Als huiseigenaar kun je tegen een gunstig tarief geld lenen bij het Warmtefonds. Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal €25.000 met een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, de Energiebespaarlening. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening, zo is de rente 1,9% bij een looptijd van 10 jaar. Wil je je woning tot een (bijna) Nul-op-de-Meter woning maken? Dan zijn er nog twee andere pakketten beschikbaar: het ‘Zeer energiezuinig pakket' (max. €50.000) en ‘Nul op de meter pakket’ (max. €65.000) met een looptijd van 15 of 20 jaar.

3.2 Lening via de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) biedt de duurzaamheidslening aan zodat je tegen een gunstig tarief je woning kan verduurzamen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dak-, vloer- of gevelisolatie en HR++-glas.De lening is rentevast en bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot €7.500 lenen en bij een looptijd van 15 jaar tussen de €7.500 en €25.000. Check op de site van SVn of deze lening wordt aangeboden in jouw gemeente.

3.3 Lening via een commerciële partij

Er zijn verschillende commerciële instanties die leningen aanbieden in verschillende vormen en maten. De voorwaarden en rentetarieven bij de aanbieders lopen uiteen. Ga daarom in gesprek met je adviseur over de beste optie in jouw situatie.

3.4 Energiebesparing via je Hypotheek

Ben je van plan een flinke investering te doen? (meestal bij €15.000 of meer) Overweeg dan om je hypotheek te verhogen. Wanneer je energiebesparende maatregelen voor je woning treft, is het bij verschillende hypotheekverstrekkers mogelijk deze mee te financieren in de hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag wat je kan lenen bij het verduurzamen van je woning is 106% van de woningwaarde in plaats van de gebruikelijke 100%. De hypotheekverstrekker stopt het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het geleende geld daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler of isolatie. Let wel op, bij sommige banken krijg je een renteopslag die niet alleen gerekend wordt over het extra geleende bedrag maar over de gehele hypotheek.

Wanneer je een nieuwe woning koopt, is het slim om de kosten van de energiebesparende maatregelen direct mee te financieren bij het afsluiten van je hypotheek. Daarnaast is het goed om te kijken welke hypotheekverstrekkers en banken een lagere rente hanteren wanneer het huis verduurzaamd is.


4. Huren of leasen

Bij sommige energiebesparende maatregelen is het mogelijk om te huren of te leasen. Dit kan bij zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Het nadeel is dat je geen eigenaar bent en het dus niet mee kan worden genomen in de marktwaarden van je woning.

Benieuwd naar jouw investering?

Via de handige woningcheck zie je direct een indicatie van de investering. Bekijk welke energiebesparende maatregelen er voor jouw huis mogelijk zijn, wat het je kost en wat je ermee bespaart.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... er in juni 2020 een stijging van 25% te zien was in het aantal aanvragen voor een energiebespaarlening bij het Warmtefonds ten op zichte van december 2019?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen