post hero image

Energielabel in 2021

Eerder schreef ik al over de aankondiging van veranderingen met betrekking tot het energielabel. Na heel wat discussies, bezwaren en knopen doorhakken is het tijd om de balans op te maken. Wat veranderd er nu daadwerkelijk in 2021?


Nieuwe methodiek

Waar je nu nog online je energielabel kan aanvragen is dat vanaf 1 januari niet meer mogelijk. Een energieadviseur aan huis bepaalt aan de hand van bepaalde criteria jouw energielabel. Op deze manier moet het energielabel nauwkeuriger, betrouwbaarder en bruikbaarder worden.

Oorzaak is de nieuwe bepalingsmethode (*NTA 8800*) van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen. Per 1 januari 2021 is in deze bepalingsmethode een nieuwe indicator opgenomen voor de energieprestatie (kWh/m2 per jaar). Daardoor vervallen de huidige indicatoren en methoden en is het noodzakelijk dat er een energieadviseur aan huis komt.

De energieadviseur aan huis maakt een berekening hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, het warme water en de koeling van de woning. Hier rolt het energielabel uit. Naast het energielabel wordt er ook aangegeven hoe de isolaties en installaties scoren en of er verbetermogelijkheden zijn om je huis duurzamer te maken. De geldigheid van het energielabel, blijft net als nu, 10 jaar.


Prijs nieuwe energielabel

Doordat er nu een energieadviseur aan huis komt, wordt het energielabel een stuk duurder. Waar de prijs nu € 7,50 is, is dat bij het nieuwe energielabel gemiddeld € 100 voor appartementen en € 190 voor eengezinswoningen. Er wordt op dit moment nog onderzocht of het mogelijk is of het nieuwe energielabel digitaal, dan wel met digitale ondersteuning van een energieadviseur op afstand, aangevraagd kan worden. Om zo de kosten te drukken.


Voor wie geldt het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen: van nieuwbouw tot bestaande bouw en van woningbouw tot utiliteitsbouw. Het vereenvoudigd energielabel en de energie-index komen te vervallen.


Voorbeeld nieuwe energielabel

Op de website van de Rijksoverheid is een voorbeeld te vinden van het nieuwe energielabel.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je naast energielabel A ook A+ en A++ hebt?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen