post hero image

Ministerie van BZK: Ontzorg bewoners bij verduurzamen woning  

Nederland moet verduurzamen. We hebben het Klimaatakkoord ondertekend en om die doelstellingen te halen moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen zijn verduurzaamd. Het verduurzamen van je woning is niet zomaar iets. De investering kan groot zijn en niet iedereen heeft evenveel kennis over de mogelijkheden. Mensen hebben hulp nodig bij het duurzaam maken van hun woning. Wat is er mogelijk in jouw situatie, hoe financier je de investering en wanneer is het juiste moment? Het zo goed mogelijk helpen en ‘ontzorgen’ van huiseigenaren is noodzakelijk om de Klimaatdoelstelling te kunnen halen. Wij, als Powerly, weten dit al langer en inmiddels is dit ook bekend bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarom heeft het Ministerie BZK een onderzoek laten doen door Squarewise om de bestaande ontzorgingsinitiatieven in kaart te brengen.  


Uitgangspunt van het onderzoek 

Het doel van het onderzoek is inzicht creëren in de markt voor ontzorging van gebouweigenaren. De definitie voor ontzorging die gebruikt is, luidt als volgt:  

 " Gebouweigenaren bij alle stappen en keuzes in de ‘verduurzaming klantreis’ met informatie, advies en ondersteuning in staat stellen om verstandig te kiezen: van eerste oriëntatie op wat kan en zinvol is, tot het vinden van aanbieders en financiers opties, tot aan opdrachtverlening, oplevering en nazorg. ”  

 Enkel de partijen die ontzorging als kernactiviteit hebben zijn meegenomen. Vervolgens is het landschap van de verschillende initiatieven in kaart gebracht op basis van de volgende elementen: 

  1. De fase in het verduurzamingsproces waar het initiatief ontzorging biedt. 

  2. De elementen van ontzorging: technisch aanbod, communicatie met de bewoners, collectieve inkoop en financiering.  

  3. De intensiteit van ontzorging.  


Powerly als totaal ontzorgingsinitiatief 

Met trots kunnen wij zeggen dat Powerly één van de 21 ontzorgingsinitiatieven is die voldoet aan de criteria van het onderzoek. Powerly is een van de weinige partijen in Nederland die huiseigenaren tijdens het hele proces ontzorgt en adviseert én daarnaast zowel een totaal pakket aan duurzame maatregelen als de mogelijkheid tot de aanschaf van een enkele maatregel aanbiedt. Daarmee helpt Powerly je om helemaal van het gas af te gaan of om een duurzame maatregel zoals zonnepanelen of spouwmuurisolatie aan te schaffen.  

Powerly ontzorgt je van de oriëntatie tot na de installatie van de maatregel(en) en verstrekt betrouwbare, toegankelijke en eenduidige informatie. (Wegwijs in het ontzorgingsaanbod, Ministerie van BZK & Squarwise, 12-2020) Daarnaast helpt Powerly je verschillende opties tegen elkaar af te wegen en geeft advies over de financiering. Wanneer je een besluit neemt voor bepaalde duurzame maatregelen zorgt Powerly voor de uitvoering en evalueert samen met jou je ervaring. Ook eventuele vervolgstappen worden geadviseerd. Wanneer je dit vergelijkt met andere initiatieven is dit uniek. De meeste initiatieven richten zich op hoogstens een paar fases van het proces, bijvoorbeeld van oriëntatie tot financiering, maar missen daarbij het stukje nazorg. Ook wordt er vaak één maatregel aangeboden in plaats van het totaal pakket om helemaal van het gas af te gaan.  


Ministerie ziet een belangrijke rol voor de ontzorgingsintiatieven 

De ontzorgingsintiatieven spelen een belangrijke rol in het behalen van de afspraken in het Klimaatakkoord. De Rijksoverheid en het Ministerie van BZK gebruiken dit onderzoek als input voor het opzetten van trajecten rondom ontzorging die volgen uit het Klimaatakkoord. Daarnaast kunnen gemeenten op deze manier potentiële samenwerkingspartners vinden voor de uitvoeringsfase van een wijkaanpak. Er ligt een grote kans voor de gemeenten en de initiatieven om samen te werken aangezien dit grotendeels nog onbekend terrein is.  


Laat jezelf ontzorgen 

Ook jij kan je helemaal laten ontzorgen. Maak gebruik van de kennis en expertise die bij Powerly aanwezig is en laat je adviseren over het verduurzamen van jouw woning. Het maakt niet uit in welke fase je zit, Powerly helpt je. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.  

 

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... Powerly je ook helpt als er na de installatie vragen of problemen zijn?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen