post hero image

Prinsjesdag en duurzaam wonen: dit zijn de plannen voor 2022

Prinsjesdag is weer achter de rug, de nieuwe plannen voor 2022 zijn gepresenteerd. Vol verwachting hoorden we aan wat de nieuwe plannen zijn op het gebied van klimaat en duurzaam wonen. 

Er komt 6,8 miljard extra beschikbaar voor klimaatmaatregelen. Deze 6,8 miljard gaat naar 

  • Subsidies om te helpen bij verduurzamen 

  • Duurzame energie en andere technologieën die CO2-uitstoot verlagen 

  • De energie-infrastructuur van de toekomst 

  • Maatregelen voor minder CO2 in de industrie 

  • De uitvoering van bestaande afspraken uit het klimaatakkoord. 


Plannen duurzaam wonen 2022 

1. De huidige ISDE subsidie blijft bestaan 

Net als afgelopen jaar komt er weer 130 miljoen beschikbaar. Met de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) kun je als woningeigenaar subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, isolatiemaatregelen of een aansluiting op het warmtenet.

2. Er komt 288 miljoen extra subsidie beschikbaar voor de hybride warmtepomp 

Huiseigenaren kunnen een tegemoetkoming verwachten van € 1.000 tot €2.100 voor de aanschaf.  Wat de precieze invulling en voorwaarden gaan zijn van deze regeling is nog onbekend. De hybride warmtepomp draagt bij aan het verlagen van het gasverbruik en draagt op die manier mooi bij aan de klimaatdoelstellingen. 

3. Er komt 514 miljoen beschikbaar voor een nationaal isolatieprogramma 

Met het nationaal isolatieprogramma moeten 20% meer koop- en huurwoningen beter geïsoleerd worden. Het programma focust zich op woningen met een slechte energieprestatie. Een van de manieren die wordt onderzocht is het uitdelen van vouchers voor ondersteuning bij het isoleren. De precieze invulling van het programma wordt later bekend gemaakt.  

Door verschillende organisaties (zoals Vereniging Eigen Huis) werd al meerdere malen gepleit voor een nationaal isolatieprogramma.  

4. Belasting op elektriciteit daalt en op gas stijgt. 

Vanaf 2022 stijgt de energiebelasting op gas en daalt de energiebelasting op elektriciteit. Daarmee stimuleert het kabinet woningeigenaren om minder gas te gebruiken. Wat betekenen deze nieuwe belastingtarieven bij een gemiddeld energieverbruik van 3.180 kWh stroom en 1.373 m³ gas? 

  • Een stijging van de 4,2 % op de belasting voor gas 

  • Een daling van 2,6 % op de belasting voor stroom 

  • Een stijging van 1,7% op de opslag voor duurzame energie van gas en stroom 

  • Ieder huishouden heeft het recht op energiebelastingvermindering. Deze korting op de belasting stijgt met € 1 en komt uit op € 559,56 per huishouden.  

Bij een ongewijzigd energieverbruik betekent dit dat de belastingdruk in 2022 met 2,82 % toeneemt.  

5. Behandeling wetsvoorstel afbouwen salderingsregeling wordt uitgesteld 

Het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen van 2023 ligt al even klaar. De behandeling van dit wetsvoorstel is opnieuw uitgesteld. Wat dit betekent voor de ingangsdatum van de afbouw van de salderingsregeling is nog onduidelijk. 

6. Dubbele heffing op tijdelijke opslag energie in een batterij wordt gerepareerd 

Op dit moment wordt er soms dubbele belasting betaalt wanneer duurzaam opgewekte energie (bijvoorbeeld door zonnepanelen) tijdelijk wordt opgeslagen in een batterij. Het duurzaam opwekken van energie moet juist worden gestimuleerd, daarom wordt deze dubbele belasting per 2022 gecorrigeerd.  

7. Overgangsrecht Postcoderoosregeling wordt uitgebreid  

De Postcoderoosregeling was in het leven geroepen als fiscale stimulans voor VVE’s en energiecoöperaties die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen toch te laten investeren in zonne-energie. Samen investeren ze in zonnepanelen die op nader te bepalen plek worden geplaatst. Zo wekken zij op afstand van de woning duurzame energie op.  Deze regeling is per 1 april 2021 komen te vervallen.  

De overgangsregeling voor bestaande deelnemers wordt uitgebreid en daarmee kunnen de deelnemers nog 15 jaar na aanwijzing van de coöperatie, profiteren van de belastingvoordelen. Wanneer een lid van een coöperatie vertrekt of overlijdt, heeft de opvolger recht op de voordelen van de regeling.   

8. 10 miljoen voor subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. 

Dit is de opvolger van de Postcoderoosregeling. Inwoners van een wijk of dorp kunnen samen aan de slag om op een duurzame manier energie op te wekken op lokaal niveau. 

9. 525 miljoen om publieke gebouwen duurzamer te maken  

Het Kabinet heeft 525 miljoen uitgetrokken om publieke gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en politiebureaus te verduurzamen.  

Overige regelingen subsidies voor verduurzaming en wonen

Naast bovenstaande regelingen komt er ook nog 600 miljoen extra subsidie beschikbaar voor elektrische auto’s voor particulieren en bestelbussen en andere bedrijfsauto’s.  

Ook wil het kabinet de komende 10 jaar 100 miljoen euro per jaar beschikbaar stellen voor de bouw van woningen. Voor veel mensen is het lastig om betaalbare woonruimte te vinden. Hiermee wil het kabinet de snellere bouw van woningen stimuleren.  


Wij helpen je met het verduurzamen van je woning 

Zie je door het bomen het bos niet meer en heb je geen idee waar je moet beginnen of wat de beste mogelijkheden zijn voor jou? Dan is Powerly daar. Onze energie-experts geven eerlijk en onafhankelijk advies over je beste mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning. Door samen te werken met een breed netwerk van hoog gekwalificeerde installateurs zit de beste oplossing voor jou er altijd tussen. En dat tegen een scherpe prijs.  

Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek en ontdek de slimste duurzame mogelijkheden voor jouw woning.  

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... In het koffertje altijd de Rijksbegroting en de Miljoenennnota zitten

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen