post hero image

Radiator ventilator: een makkelijke manier om gas te besparen


Wat is een radiator ventilator?

Een radiatorventilator is een apparaatje dat ervoor zorgt dat je sneller en zuiniger je huis kunt verwarmen. Het bestaat uit drie onderdelen: een ventilator, een sensor en een stekker.


Hoe werkt een radiator ventilator? 

Je klikt de ventilator met een magneetje onder je verwarming. De ventilator blaast de warme lucht die je verwarming afgeeft sneller door de verwarming heen, waardoor de kamer sneller opwarmt. De sensor plaats je aan de bovenkant van de radiator, vlakbij de radiatorknop. Deze sensor voelt aan of je radiator aan het opwarmen is (gem. als hij tussen de 27 en 33 graden is), en gaat vervolgens automatisch aan. Als de sensor voelt dat de radiator afkoelt, schakelt hij de ventilator automatisch uit.


Voordelen

 1. Je bespaart 10 à 15% gas per jaar, doordat je verwarming op een lagere temperatuur kan werken.

 2. Doordat het lekker warm aan voelt, zet je de verwarming niet hoger. Door de verwarming 1 graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld 7% gas per jaar.

 3. Je cv ketel kan op een lagere temperatuur werken. De temperatuur van de meeste cv ketels staat standaard ingesteld op 80°C of hoger. Door het gebruik van een radiatorventilatoren lukt het om met een temperatuur van 60°C je huis te verwarmen. Door deze temperatuurverlaging zal de cv ketel tot ongeveer 10% zuiniger werken.

 4. Je hoeft geen grote aanpassing te maken: een radiatorventilator is binnen een paar minuten geïnstalleerd.


Kosten

De kosten hangen af van twee factoren:

 1. Hoe groot de is de ruimte is die je wilt verwarmen.
  1 ventilator verplaatst 30 m3 lucht per uur. Alle lucht moet per uur minstens een keer circuleren.
  Rekenvoorbeeld: Johan wil een kamer van 6m lang X 3m breed X 3,33m hoog verwarmen = 60m3. 60m3/30m3 = 2 ventilatoren nodig.

  Als je meerdere ventilatoren hebt gekocht, kun je die met een snoertje aan elkaar koppelen. Je hebt dan maar één stroomkabel en één stopcontact nodig. 

 2. Het formaat van je radiator
  Gemiddeld kost een radiatorventilator €60 per stuk. Er zijn verschillende formaten (het merk SpeedComfort hanteert bijvoorbeeld de maatvoering small: 50 cm, medium: 75 cm, large: 120 cm), die van prijs met elkaar verschillen. In de Powerly webshop vind je de Speedcomfort 2.0 voor €59,95 (mono), €104,95 (duo) of €149,95 (trio).


Terugverdientijd

Je hebt een radiatorventilator binnen een jaar terugverdiend (als je er één koopt). Met een radiatorventilator bespaar je ongeveer 10 tot 15% per jaar op je gasverbruik. Een gemiddelde woning gebruikt gemiddeld 1200 kuub gas per jaar. Uitgaande van een prijs van 1,72 per m3 gas (de prijs in november 2021), betekent dit een besparing van ongeveer €300 per jaar. Een radiator ventilator werkt op stroom uit het stopcontact. Deze kosten zijn echter nihil: gemiddeld kost een radiatorventilator minder dan 20 cent stroom per jaar.


Veelgestelde vragen

 • Maakt een radiatorventilator veel geluid?
  Gemiddeld 20 decibel, dat is minder geluid dan de gemiddelde koelkast.

 • Is een radiator ventilator geschikt voor mij?
  Heb je een kamer in huis die lastig te verwarmen is? Dan is een radiatorventilator erg geschikt. Ook als je in een huis woont met een laag energielabel, en niet veel kunt investeren in verduurzaming, kan een radiator ventilator erg geschikt zijn. Heb je een huis met energielabel A, en wordt het snel comfortabel warm bij jou in huis? Dan heb je minder baat bij een radiator ventilator.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... de radiator ventilator een Nederlandse uitvinding is?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen