post hero image

Een groendak of sedumdak aanleggen: de 9 voordelen

Heb jij ze al gezien? De groene daken die veel weg hebben van een stukje bosgrond? Je ziet het steeds meer, sedumdaken. Dit wordt niet alleen gedaan omdat het er leuk uitziet, de voornaamste reden is verduurzaming.


Een groendak of een sedumdak?

De termen groendak of een sedumdak worden vaak door elkaar gebruikt. Sedum is een vetplant en bestaat in ongeveer 250 verschillende vormen. Het heeft een dunne grondlaag nodig om te groeien, is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte of fikse regenbuien. Dit maakt sedum een uitermate geschikte plant voor op daken. Een groendak is niet perse een sedumdak. Er zijn ook andere soorten plantjes die kunnen groeien op een dak. Denk daarbij aan bepaalde mos soorten en kruiden. Verreweg de meeste groene daken zijn sedumdaken, soms gecombineerd met andere plantjes.


Waarom een groendak?

Er zijn verschillende redenen waarom je kiest voor een groendak. Wij hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet.

  1. Een groendak houdt water vast en geeft deze vervolgens beetje bij beetje af. Zo zorgt een groendak ervoor dat de riolering minder snel overbelast raakt bij stevige regenbuien.

  2. Een groendak biedt een leefomgeving en voedsel voor insecten zoals bijen en hommels. Wat weer goed is voor de biodiversiteit.

  3. De levensduur van je dak wordt verlengd en daarmee bespaar je kosten. Dit komt doordat een groendak een UV-werende werking heeft waardoor het dak minder schade oploopt door zonlicht. Daarnaast zijn er minder warmte verschillen op het dak. Daardoor slijten het dakleer en de dakpannen minder snel

  4. Een groendak verhoogt het rendement van zonnepanelen. De sedumplanten verlagen de omliggende temperatuur en zonnepanelen hebben een hogere efficiëntie bij een lagere temperatuur.

  5. In de zomer weren de sedumplanten warmte van de zon door het vocht wat de plant vast houdt te verdampen. Daarmee blijft het tijdens hete zomerdagen een stuk koeler in huis.

  6. Een groendak ziet er leuk uit en de meeste mensen kijken liever naar een groendak dan naar grijs dakleer of dakpannen.

  7. Een groendak biedt de nodige geluidsisolatie, waardoor wind, regen en andere vormen van geluid die veelal via het dak binnenkomen, denk aan geluidshinder van vliegverkeer bijvoorbeeld, wordt verminderd.

  8. Sedum planten halen CO² uit de lucht en het bindt fijnstof. Het effect van een groendak is niet genoeg, maar grote daken en verticale tuinen dragen hier significant aan bij.

  9. Tot slot zorgt een groendak voor een vermindering van het ‘Urban heat island-effect’. Gebouwen en wegen absorberen warmte en stralen deze warmte uit. Hierdoor de omgevingstemperatuur in stegen hoger dan in niet-stedelijke gebieden. Groene daken verkleinen dit verschil.


Een groendak als dakisolatie?

Een ander veel gehoord argument voor een groendak is de isolatie. Echter is enkel een groendak niet voldoende voor dakisolatie. Dit komt vooral doordat de grondlaag erg dun is. Tijdens warme zomerdagen draagt het wél significant bij aan de verkoeling van de woning maar het is geen vervanging van goede dakisolatie. De R-waarde (isolatiewaarde) van een groendak ligt rond de 0,3, ter vergelijking: goede dakisolatie heeft een R-waarde van 4,0 of hoger. Een groendak kan dus een mooie aanvulling zijn op je dakisolatie maar zeker niet een vervanger.

Lees ook: Geld besparen met een duurzaam huis? Zo doe je dat


Is mijn dak geschikt?

Platte daken zijn het meest geschikt voor een groendak. Bij een schuin dak loopt het water naar beneden waardoor de plantjes eerder uitdrogen. Daarnaast is het van belang dat je dak over een goede waterdichte laag beschikt zodat er geen lekkage ontstaat. Het isolatiemateriaal moet tegen samenpersing kunnen, zacht isolatiemateriaal is niet geschikt.

Extra gewicht

Een groendak zorgt voor extra gewicht op je dak. Bekijk samen met een specialist of jouw dakconstructie tegen dit extra gewicht kan. Afhankelijk van je dakconstructie zijn er verschillende mogelijkheden. Ga je voor een lichtgewicht groendak met een gemiddeld gewicht van 150kg/m² of voor een uitbundige daktuin die tot wel 500 kg/m² weegt?

Specialistisch bedrijf

Wij raden aan om je groendak altijd aan te laten leggen door een specialistisch bedrijf. Het is van belang dat het groene dak op de juiste manier wordt aangebracht, zo voorkom je lekkages en gaan je plantjes niet meteen dood. Kijk bij het selecteren van het bedrijf goed naar de expertise. Lees reviews en stel de juiste vragen. Mocht je het lastig vinden om dit zelf te bepalen, dan zijn wij als Powerly beschikbaar om je hierbij te helpen.


Wat zijn de kosten van een groendak?

De kosten van een groendak hangen af van een aantal factoren:

  • Type dak: plat of schuin.

  • Besteed je het uit of doe je het zelf.

  • De hoeveelheid begroeiing.

  • Het oppervlak.

Gemiddeld liggen de kosten voor een sedumdak rond de 30 euro per m² tot 120 euro per m² voor een compleet begroeid groendak.


Wat is mijn besparing en zijn er subsidies beschikbaar?

Met een groendak profiteer je zowel van directe als van indirecte besparingen:

1. Het rendement op je zonnepanelen wordt verhoogd.

2. De begroeiing heeft een aanvullende isolerende werking.

In de zomer blijft de onderliggende ruimte koeler, waardoor je bespaart op airco en ventilatoren.

3. Het dak gaat tot wel twee keer langer mee. Zo bespaar je op dakonderhoud en dakvernieuwing.

4. Je kunt besparen op geluidsisolerende maatregelen. Een gemiddeld sedumdak houdt tot wel 8 dB aan geluid tegen. Een menselijk oor ervaart een verlaging van 10 dB bij een afname van geluid tot 50%. Je vermindert het geluidsoverlast drastisch.

Daarnaast is er in sommige gemeente een subsidie beschikbaar voor de aanleg van een groendak. Via deze website zie je welke subsidiemogelijkheden er zijn in jouw gemeente.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... er ook subsidies beschikbaar zijn voor groene- en sedumdaken?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen