post hero image

Spouwmuur, wat is dat en heb jij er een?

Het is niet altijd even duidelijk of je huis een spouwmuur terwijl dit erg handig is om te weten. Met spouwmuurisolatie kun je namelijk op een makkelijke en snelle manier besparen op je energierekening én genieten van een comfortabel binnenklimaat. Daarom een aantal tips om te herkennen of jij een spouwmuur hebt.  


Wat is een spouw? 

Een spouw is de open ruimte die zich bevind tussen twee muren, de buitenmuur en binnenmuur. De spouw is gemiddeld 4 tot 6  cm dik. De meeste huizen die zijn gebouwd na 1920 beschikken over een spouwmuur.  


Wat is de functie van een spouwmuur? 

De spouw van een spouwmuur voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. Doordat er een extra luchtruimte zit tussen de binnen- en buitenmuur trekt het vocht, wat de buitenmuur vasthoudt, niet door naar binnen. De spouw zorgt ervoor dat het water verdampt. Door ventilatie droogt de buitenmuur zonder dat je binnenmuur nat wordt. Je hebt deze ventilatiegaten vast wel eens in een buitenmuur zien zitten.  

Ventilatiegaten in de spouwmuur

Naast het voorkomen van vocht- en schimmelplekken heeft de spouwmuur een isolerende functie. Door spouwmuurisolatie aan te brengen in de spouw gaat er minder warmte verloren. Het materiaal van spouwmuurisolatie is zo ontwikkeld dat de ventilerende werking van een spouw niet verloren gaat en het vocht nog steeds kan verdampen en ontsnappen.  

Vochtplekken in huis

Wanneer er geen isolatie aanwezig is in de spouw kan je een vervelende tocht ervaren in huis. De koude lucht die door de spouw stroomt zorgt voor een koude binnenmuur. Doordat de binnenmuur koud is moet je verwarmingsapparaat meer moeite doen om het in huis aangenaam warm te krijgen.  Daardoor zijn de energiekosten hoger bij een niet geïsoleerde spouw. Bij een hoekwoning scheelt dit gemiddeld € 650 per jaar.  


Heb ik een spouwmuur of niet? 

Maar hoe weet je nu of je een spouwmuur hebt? Er zijn verschillende manieren waarop je kan nagaan of jij een spouwmuur hebt.  

1. Bouwjaar van de woning 

Het bouwjaar van je woning zegt veel over hoe de woning oorspronkelijk gebouwd is.

Voor 1920  

Er is geen spouwmuur aangebracht bij de bouw van de woning. Dit betekent dat je geen isolatie kan aanbrengen in de spouw, die heb je namelijk niet. Wel kan je kijken naar andere vormen van muurisolatie zoals het plaatsen van een extra wand aan de binnenkant of een extra isolatielaag op de gevel.  

Tussen 1920 – 1975 

Je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur. Echter, is er een grote kans dat deze spouwmuur niet is geïsoleerd bij de bouw.   

Tussen 1975 - 1991 

Je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur en deze is vaak ook geïsoleerd. Echter, is er een grote kans dat deze isolatie beter kan. In veel gevallen is het mogelijk om na te isoleren of de oude isolatie te verwijderen en nieuwe isolatie aan te brengen. Andere opties zijn het aanbrengen van een voorzetwand aan de binnenkant of extra isolatie tegen de buitenkant.  

Na 1991 

Je woning heeft een spouwmuur die goed is geïsoleerd en niet verbeterd hoeft te worden.   

2. Bekijken van de bouwplannen.  

Ben je er op basis van het bouwjaar van de woning nog niet zeker van? Bekijk de bouwplannen van de woning. Wanneer je een ruimte ziet tussen de binnen- en buitenmuur heb je hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur.  

Bouwtekeningen van een woning

3. Dikte van de muren meten 

Meet de dikte van de muren op bij een deuropening. Is de dikte van de muren dikker dan 25 cm? Dan ben je vrijwel zeker van een spouwmuur. Wanneer de muren minder dik zijn heb je of geen spouwmuur of een heel dunne spouw.  

4. Gaatje boren in de stenen 

Door een klein gaatje te boren in de buitenmuur kan je erachter komen of je een spouw hebt. Schiet de boor door bij het boren? Dan heb je een spouwmuur. De dikte van de spouwmuur kan je vervolgens opmeten door een lang voorwerp in het gaatje te steken. Duw het voorwerp door tot het niet verder kan. Meet vervolgens op hoe ver het voorwerp in de muur gestoken kon worden en haal de dikte van de muur hiervan af. Zo weet je gelijk hoe breed je spouw is.   

 

Gaatje boren in de buitenmuur

5. Kijken of er luchtkokers aanwezig zijn 

De ventilatiegaten aan de buitenkant van de gevel kunnen duiden op een spouwmuur. Het betekent niet per definitie dat er bij geen aanwezigheid van deze ventilatiegaten geen spouwmuur aanwezig is.  


Heb je een spouw? Ga aan de slag met spouwmuurisolatie. 

Nu je weet of je een spouwmuur hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met spouwmuurisolatie. Wanneer je woning na 1991 is gebouwd, is er geen extra isolatie nodig, de spouwmuur is al goed geïsoleerd tijdens de bouw. In alle andere gevallen is het slim om na te gaan of de spouwmuur beter geïsoleerd kan worden. Schakel een adviseur van een gespecialiseerd gevelisolatiebedrijf in om deze controle te doen. Via ons netwerk hebben wij betrouwbare contacten met ervaren gevelisolatiebedrijven.  


Heb je geen spouw? Ga aan de slag met alternatieve gevelisolatie 

Ook als je woning geen spouw heeft, zijn er verschillende mogelijkheden om je buitenmuur te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door aan de binnenkant een extra voorzetwandje te plaatsen. Een nadeel is dat de ruimte kleiner wordt aangezien de voorzetwand +/- 10 cm in de ruimte komt te staan. 

Een andere mogelijkheid is een extra isolatielaag aan de buitenkant van de muur te plaatsen.  Door isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muur te plaatsen verlies je binnen geen ruimte. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens afgewerkt met stucwerk, steenstrips, hout of gevelplaten. Ga altijd na of deze manier van isolatie toegestaan is. In sommige gevallen verbiedt de gemeente het om het vooraanzicht van de woning te veranderen.  

Isolatie plaatsten tegen de buitengevel


Plan een gratis informatiegesprek 

Duizelt de informatie je nog een beetje of heb je een aantal vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze energie-expert geeft je advies en beantwoord al je vragen.  

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... spouwmuurisolatie een van de makkelijkste en goedkoopste en makkelijkste manier is om je buitengevel te isoleren?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen