post hero image

Energie besparen? 7 snelle bespaartips die (bijna) niets kosten!

Denk jij bij energiezuinig wonen ook gelijk aan zonne-energie, goede isolatie of het installeren van een warmtepomp? Jij bent niet de enige! Vaak zijn onze eerste associaties met energiezuinig wonen grote aanpassingen in onze woning. Maar wist je dat je ook met kleinere aanpassingen duurzamer kunt wonen? Ontdek hier welke snelle én makkelijke mogelijkheden er zijn om (bijna) gratis energie te besparen.


Tip 1: Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de kamers waar je vaak bent

Ga nauwkeurig om met de warmtevoorziening in je woning. Zorg ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat door deuren te sluiten en de verwarming uit te zetten in kamers waar je niet veel komt. Hierdoor kan een gemiddeld huishouden zo’n 240 euro per jaar besparen!


Tip 2: Draai je verwarming 's nachts terug naar 15 graden

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een flinke besparing op je energie rekening. Maar je kunt óók behoorlijk besparen door zelf geen warmte te verkwisten. Ga je voor langere tijd de deur uit of ga je naar bed en kruip je onder je dekens? Zet de thermostaat dan terug op 15 graden. Zo kun je al zo’n 100 euro per jaar besparen. Als je vloerverwarming hebt, kun je de thermostaat overigens beter terugdraaien naar 17 graden, dan duurt het opwarmen de volgende ochtend minder lang.


Tip 3: Zet de thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan normaal

Het scheelt bijna niks in warmte, terwijl je wél echt bijdraagt aan het milieu. Wist je dat je met 1 graad lager al 6% CO2 en 6% energie bespaart ? Doe in de winter een lekkere warme trui aan waardoor je de verwarming nét wat lager kan zetten dan je gewend bent. Je bespaart al snel 90 euro per jaar!


Tip 4: Neem een korte douche en ga niet te vaak in bad.

Het vol laten lopen van een bad kost gemiddeld 3 keer zoveel water en energie als het nemen van een douche van 5 minuten. Zorg er ook voor dat je niet te lang doucht, zet bijvoorbeeld een wekkertje na 5 minuten. Hierdoor bespaar je jaarlijks al 60 euro aan water- en gasverbruik! Schaf je een waterbesparende douchekop aan, dan scheelt dat je jaarlijks 40 euro . Koop een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat, dit wordt tegenwoordig duidelijk op de verpakking vermeld.


Tip 5: Installeer een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan wordt je douchewater sneller warm en blijft het op temperatuur. Dit is handig en aangenaam én je bespaart er gemiddeld 1000 liter water mee (per jaar). Daarnaast kun je in de keuken kun je besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een waterkoker veel minder energie verbruikt dan een kokend waterkraan? Die laatste moet continu op temperatuur gehouden worden, waardoor hij aldoor energie verbruikt, daardoor wordt er ook energie verspilt als je de kraan niet gebruikt wordt.


Tip 6: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen

Zit er een eco-stand op je machine? Gebruik deze dan ook! De wasbeurt duurt misschien iets langer, maar kost minder stroom. Ook met het beperken van het gebruik van de droger bespaar je energie. Hang met goed weer de was aan de waslijn en je bespaart zo’n 30 euro per jaar. Daarnaast is het ook nog goed voor je kleding, win-win!


Tip 7: Gebruik led lampen in plaats van gloeilampen

Ledlampen, spaarlampen en TL-verlichting zetten meer energie om in licht, waardoor er minder stroom nodig is voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn de meest energiezuinige oplossing om energieverbruik te verminderen. Hiermee bespaar je 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Bovendien hebben ze een lange levensduur: zo’n 15.000 branduren (een gloeilamp heeft er 1.000). Dit is dus een erg goede investering!

Ben je naast deze kleine aanpassingen ook benieuwd wat het verduurzamen van je woning je kan opleveren? Ontdek wat jij kunt besparen en doe de woningcheck.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... een ledlamp 85% minder stroom verbruikt dan een gloeilamp?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen