post hero image

Hybride warmtepomp: verminder je gasverbruik

Het aangenaam warm hebben in huis tijdens koude dagen maar toch op je gasverbruik besparen? Dat kan met een hybride warmtepomp! De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en zorgt voor de verwarming in huis en warm tapwater. De warmtepomp maakt gebruik van duurzame energiebronnen in plaats van het veel gebruikte aardgas. Is de warmte die de hybride warmtepomp opwerkt niet voldoende om de gewenste temperatuur in huis te krijgen? Dan springt de cv-ketel bij zodat je het comfortabel warm hebt. Zo verbruik je minder gas, bespaar je op je energiekosten en verlaag je je CO2 uitstoot. 


Wat is en doet een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een hybride systeem die duurzame energie combineert met een fossiele brandstof zoals aardgas. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel om zo je woning te verwarmen en te voorzien van warm tapwater. 


Wanneer een hybride warmtepomp? 

Hybride warmtepompen kunnen al snel in woningen geplaatst worden. Heeft je woning isolatie en dubbel glas? Dan is een hybride warmtepomp een optie! De aanschaf van een hybride warmtepomp is namelijk al mogelijk wanneer de woning matig geïsoleerd is. Dit in tegenstelling tot de volledig elektrische warmtepompen, hier is goede tot zeer goede isolatie voor nodig. 

Hybride warmtepomp en cv-ketel 

Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of een nieuwe cv-ketel aanschaffen. Dit biedt verschillende mogelijkheden. Heb je een vrij nieuwe ketel? Dan hoef je deze niet te vervangen, de hybride warmtepomp sluit je hierop aan. Dit scheelt je weer in kosten! Is je huidige cv-ketel toe aan vervanging maar je woning niet geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp? Ga voor de aanschaf van een hybride warmtepomp én cv-ketel. Het kost iets meer dan alleen een nieuwe hr-ketel maar deze kosten verdien je weer terug doordat je bespaart op je energierekening. 

Hybride warmtepomp en je verwarmingssysteem 

De hybride warmtepomp kan vaak gecombineerd worden met je bestaande radiatoren. Terwijl volledig elektrische warmtepompen gecombineerd moeten worden met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming is dit bij de hybride warmtepomp niet noodzakelijk. 
 
De warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot een temperatuur tussen de 40 en 50 graden. Een cv-ketel staat vaak afgesteld op een temperatuur tussen de 60 en 80 graden. De warmtepomp werkt dus op een lagere temperatuur. In oude huizen waar op een later moment extra isolatie is geplaatst geven de radiatoren vaak genoeg warmte af. De verwarming is tenslotte geïnstalleerd om een niet geïsoleerd huis warm te krijgen. 
 
Wordt het toch niet warm genoeg in huis? Dan kun je nadenken over een ander verwarmingssysteem in de woning zoals vloerverwarming. Doordat vloerverwarming een groter oppervlak bedekt kan er meer warmte worden afgegeven waardoor het niet meer koud voelt in huis en je het comfort verhoogt. 

50-gradentest 

Een goede test om te kijken of je woning warm wordt met een warmtepomp is de 50-gradentest. Kies een periode uit waarop de buitentemperatuur gedurende de nacht tenminste twee keer onder de -2 graden komt. Draai je de thermostaat van de cv-ketel terug naar 50 graden. Blijft het koud in huis? Dan is het slim om te kijken naar een ander verwarmingssysteem. Heb je het aangenaam warm in je woning? Dan is je huidige verwarming geschikt voor de hybride warmtepomp. 


Werking hybride warmtepomp 

De hybride warmtepomp werkt, in tegenstelling tot de cv-ketel, op elektriciteit. Daarom is de hybride warmtepomp een goede optie om minder gas te verbruiken en geeft het een besparing van de kosten op je energierekening. De warmtepomp onttrekt via de buitenunit warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water op te warmen om zo je huis te verwarmen en te zorgen voor warm tapwater. 
 
De hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en binnenunit. De buitenunit ziet eruit als een airco, die de warmte uit de buitenlucht haalt. Je plaatst deze tegen het huis of op het dak. De binnenunit is een kastje dat naast de hr-ketel komt te hangen, hier zit de warmtewisselaar in die de warmte uit de lucht omzet in bruikbare warmte om je huis te verwarmen. Tijdens koude dagen of piekmomenten springt de hr-ketel bij om aan de vraag te voldoen. 

Slimme thermostaat en regelunit 

Het hybride systeem bestaat uit een slimme thermostaat en een regelunit. Samen bepalen ze wat de meest efficiënte verdeling is om de woning en het water te verwarmen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de prijs voor elektriciteit en gas te programmeren. Deze informatie neemt het hybride systeem mee in de bepaling welk systeem het best kan zorgen voor warm water en de verwarming. Is dat de cv-ketel of de warmtepomp? Zo behaal je economisch en ecologisch gezien de beste verhouding. 

Vermogen hybride warmtepomp 

Het vermogen van een warmtepomp is de energie die de warmtepomp op een bepaald moment gebruikt. Warmtepompen leveren veel vermogen en daardoor wordt het vermogen uitgedrukt in kW waarbij 1.000 W = 1 kW. Een belangrijk onderscheid dat gemaakt moet worden bij de warmtepomp is het verbruikt vermogen en het geleverd vermogen. Het verbruikt vermogen is de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp verbruikt en het geleverd vermogen is de hoeveelheid warmte die de warmtepomp levert. 
 
Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Dit is de verhouding tussen het geleverde vermogen en het verbruikte vermogen. Stel de warmtepomp onttrekt 5 kW aan energie uit de duurzame bron en gebruikt 1 kW aan elektrische energie dan heeft de warmtepomp een COP van 6. Er wordt 6 kW warmte aan de woning geleverd (5 kW + 1 kW) en gebruikt hiervoor 1 kW aan elektrische energie. 
 
Doordat de warmtepomp een groot gedeelte van de warmte haalt uit een duurzame bron is de COP bij een hybride systeem veel hoger dan bijvoorbeeld bij elektrische verwarming. 

Hybride warmtepomp en zonnepanelen 

De warmtepomp gebruikt stroom, deze stroom kun je zelf opwekken met zonnepanelen. Daarom wordt een warmtepomp vaak gecombineerd met zonnepanelen. Met de zonnepanelen wek je de stroom op die je warmtepomp vervolgens gebruikt. Zo verlaag je de elektriciteitskosten verder doordat je de extra stroom die je gebruikt zelf opwerkt. 

Ventilatiewarmtepomp 

Naast de hybride warmtepomp die werkt op de buitenlucht zijn er ook hybride warmtepompen die werken op ventilatielucht. Wanneer je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, is dit een optie. De warmtepomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om het huis te verwarmen. De warme binnenlucht die naar buiten wordt gezogen wordt gebruikt om het water en de radiatoren te verwarmen. Een voordeel van dit systeem is dat de ventilatie warmtepomp de ventilatie-unit vervangt waardoor je geen extra ruimte nodig hebt. Daarnaast wordt de warme ventilatielucht op een slimme manier gebruikt. 


Wat kost een hybride warmtepomp? 

De kosten van een hybride warmtepomp hangen af van het type warmtepomp en of je een nieuwe cv-ketel nodig hebt of niet. De meeste cv-ketels zijn geschikt om een warmtepomp op aan te sluiten waardoor het niet noodzakelijk is om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. De prijs voor een hybride warmtepomp zonder cv-ketel ligt tussen de € 3.600 en € 4.600. Dit is inclusief installatie, zonder subsidie. Voor een hybride systeem met nieuwe cv-ketel betaal je tussen de € 4.700 en € 6.700. Voor hybride warmtepompen is een aantrekkelijke subsidie beschikbaar, gemiddeld tussen de € 1.500 en € 1.800, waardoor de netto kosten lager liggen. Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden. 

Besparing

De besparing met een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het huis, hoe hoog je de verwarming hebt staan en hoeveel warm water je verbruikt. Gemiddeld bespaar je € 270 per jaar op je energierekening bij een gemiddelde eengezinswoning met drie personen (Bron: Milieu Centraal). Met een Hr-ketel verbruik je ongeveer 1900 m³ gas terwijl dit met een warmtepomp 930 m³ gas is. Daarentegen verbruik je 2.300 kWh meer stroom. Dit levert dus een netto besparing op van € 270. Naast een besparing op je aardgas verbruik bespaar je dus ook flink op je kosten! 


Voordelen van een hybride systeem

1. Besparing op je energierekening 
Met een hybride warmtepomp bespaar je flink op je energie verbruik. Gemiddeld bespaar je tot wel 80% op je gasverbruik. Goed voor de energierekening! 
 
2. Goed voor het klimaat 
Je verlaagt je CO2-uitstoot door minder gas te verbruiken voor warm tapwater en de verwarming van de radiatoren. Een lagere CO2-uitstoot is dus beter voor het klimaat en voor je portemonnee. 
 
3. Subsidie beschikbaar 
Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp is subsidie beschikbaar. De hoogte van de subsidie hangt af van het type hybride warmtepomp. Op de site van het RVO is een overzicht te vinden van de hoogte van de subsidie per type warmtepomp. 
 
4. Relatief goedkoop en in veel woningen mogelijk 
In vergelijking met de volledig elektrische warmtepompen is de hybride warmtepomp een stuk goedkoper. De installatie van de hybride warmtepomp is een stuk eenvoudiger. Lage temperatuurverwarming is niet noodzakelijk. Daarnaast zorgt de hybride warmtepomp ook voor warm water waardoor de installatie van een boiler niet noodzakelijk is. 


Nadeel van een hybride warmtepomp 

1. Buitenunit maakt geluid 
Een nadeel is het geluid dat de ventilator van de buitenunit maakt wanneer er warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht. Dit geluid is alleen hoorbaar wanneer er om warm water wordt gevraagd en de verwarming aanstaat. Houdt er bij het plaatsen van de buitenunit rekening mee dat je deze plaatst op een plek waar jij of je buren er geen last van hebben. 
 
2. Extra ruimte nodig naast de cv-ketel 
Aangezien het hybride systeem samenwerkt met je cv-ketel en niet de cv-ketel vervangt, is er extra ruimte nodig naast de ketel. Het kastje wat hier komt te hangen is ongeveer 30 bij 30 bij 60 cm groot. 


Benieuwd naar al jouw energiebesparende mogelijkheden?

Via de handige woningcheck zie je direct wat er allemaal mogelijk is voor jouw woning.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je woning niet heel goed geïsoleerd hoeft te zijn voor een hybride warmtepomp?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen