post hero image

Vloerisolatie: de verschillende methodes en isolatiemateriaal

Je zit lekker op de bank onder een dekentje je favoriete serie te kijken en moet even naar de keuken om wat drinken te pakken. Je staat op en direct voel je die koude vloer onder je voeten en het trekt direct door je hele lichaam. Dit kan anders. Vloerisolatie biedt de uitkomst.  

Bij niet geïsoleerde vloeren trekt de kou via de kruipruimte en vloer de woning in. Daarnaast komt er meer vocht in de woning, wat het woonklimaat niet ten goede komt.  Met vloerisolatie verbeter je je wooncomfort en bespaar je op je energierekening. Maar welke soorten vloerisolatie zijn er en met welke kosten moet je rekening houden? In dit artikel lees je er meer over.  


Wat is vloerisolatie? 

Bij vloerisolatie wordt de vloer van een woning voorzien van isolatiemateriaal. Vloerisolatie wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. De isolatie wordt aangebracht via de kruipruimte onder de vloer. Hiermee komt kou en vocht niet bij de vloer, waardoor deze zo’n 4 graden warmer wordt. Aan het bouwjaar van de woning leidt je eenvoudig af of er vloerisolatie is aangebracht tijdens de bouw.  

  • Bouwjaar eerder dan 1983. Er is geen vloerisolatie aangebracht tijdens de bouw. 

  • Bouwjaar tussen 1983 en 1991. Er is waarschijnlijk iets van vloerisolatie aangebracht tijdens de bouw, deze is eenvoudig te verbeteren.  

  • Bouwjaar later dan 1991. Er is goede vloerisolatie aangebracht tijdens de bouw, er hoeft niet extra geïsoleerd te worden  

Het aanbrengen van vloerisolatie is doorgaans binnen een dag gedaan. Isolatiespecialisten gaan onder het kruipluik en brengen in de kruipruimte het isolatiemateriaal aan tegen de onderkant van de vloer. De kruipruimte moet minimaal 35 cm hoog zijn én een ingang hebben.  


Soorten vloerisolatie 

Er zijn verschillende manieren om de vloer van jouw woning te isoleren. Welke methode het best past, hangt af van je type woning en woonsituatie.  Laat daarom je woning inspecteren zodat je de methode kiest passend bij je woonsituatie en wensen.   

Vloerisolatie via de kruipruimte 

Dit is de vaakst voorkomende manier van vloerisolatie aanbrengen en heeft het hoogst rendement. Isolatiespecialisten gaan onder het kruipluik en brengen in de kruipruimte het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan. In de meeste gevallen wordt dit gedaan met PUR of PIF. De isolatie zorgt ervoor dat de koude lucht en het vocht uit de kruipruimte wordt tegengehouden. De kruipruimte dient tenminste 35 cm hoog te zijn en bij aanbreng van PUR minimaal 50 cm. Is de kruipruimte lager dan 35 cm? Dan zijn er andere methodes om de vloer te isoleren. 

Bodemisolatie 

Wanneer de kruipruimte lager is dan 35 cm, is bodemisolatie een goed idee. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Met deze vorm van isolatie worden EPS parels op de bodem van de kruipruimte geblazen. Hiermee houd je kou en vocht in de kruipruimte tegen, waardoor de vloer een aantal graden warmer wordt.  

Isoleren met een houten vloer 

Heb je op de begane grond een houten vloer? Dan is het mogelijk om direct onder de houten vloer te isoleren. Hierbij wordt een deel van de vloer weggehaald en wordt er isolatiemateriaal aangebracht. Vervolgens wordt de vloer weer terug gelegd en kun je genieten van een geïsoleerde vloer. 

Hoewel het een gemakkelijke oplossing lijkt, wordt deze door specialisten vaak afgeraden. Het is veel werk om de houten vloer los te maken en om daarna weer te plaatsen. Bovendien isoleert deze methode minder goed dan vloerisolatie die via de kruipruimte wordt aangebracht.  

Bovenkant van de vloer isoleren 

Een andere mogelijkheid is om de bovenkant van de vloer te isoleren. Dit is echter niet voor alle vloeren weggelegd. Heb je een betonvloer, maar geen of een te lage kruipruimte, dan kun je ervoor kiezen om de bovenkant van de vloer te isoleren. Let er wel op dat dit gevolgen heeft voor drempels en plinten. De vloer komt een stukje hoger te liggen.  

Isolatiespecialisten adviseren in eerste instantie altijd om voor bodemisolatie te kiezen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is de bovenkant van de vloer isoleren een prima alternatief.  

Een compleet nieuwe vloer 

Ben je van plan om een nieuwe vloer te nemen? Dan is dit het uitgelezen moment om over de isolatie van je vloer na te denken. Dit kan achteraf een hoop werk schelen en je verbeterd gelijk je wooncomfort. 


Vloerisolatie materialen  

Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden voor vloerisolatie. De materialen verschillen in isolatiewaarde, kosten en in welke situatie ze geschikt zijn. Om de keuze gemakkelijker te maken, zetten we de materialen voor je op een rijtje.  

Vloerisolatie platen 

Vloerisolatie platen zijn (hard)schuimen platen op basis van aardolie. Dit materiaal isoleert goed en is bestand tegen vocht. In de meeste gevallen gaat het hier om XPS, PIT, EPS en PUR-isolatiemateriaal. Deze platen zijn zowel geschikt voor de bovenzijde van de vloer als de onderzijde. Let wel op: wanneer je isolatieplaten aan de onderzijde wilt laten bevestigen, is het van belang dat deze zijde vlak is. Leidingen of kepers maken het moeilijk om platen goed te bevestigen.  

Het plaatsen van vloerisolatie platen kost doorgaans tussen de € 15 en € 40 per m². 

Isolatiebeton 

Isolatiebeton, ook wel isolatiechape genoemd, is een combinatie van isolatiemateriaal en cement. Aangezien er met dit materiaal geen uitvullaag, een laag om de vloer te egaliseren, nodig is, neemt dit type vloerisolatie weinig plaats in. Het nadeel van isolatiebeton is dat het geen volledige isolatie geeft. Daarom wordt dit vaak gecombineerd met andere vormen van isolatie.  

Kosten voor het plaatsen van isolatiebeton bedragen tussen de € 25 en € 35 per m². 

Vloerisolatie schuim 

Bij schuimisolatie wordt doorgaans PURschuim gebruikt. Het is een relatief snelle manier van isoleren, wat betekent dat de arbeidskosten lager zijn. Vloerisolatie schuim heeft een hoge isolatiewaarde en een goede dichting, wat het risico op koudebruggen verminderd. Dit isolatiemateriaal is geschikt voor zowel kruipruimte isolatie als voor isolatie aan de bovenzijde van de vloer.  

Kosten voor het plaatsen van vloerisolatie schuim bedragen tussen de € 25 en € 35 per m². 

Vloerisolatie korrels of schelpen 

Vloerisolatie korrels of vloerisolatie schelpen zijn alleen geschikt voor het isoleren van de kruipruimte. Hierbij wordt de ruimte opgevuld met isolatiemateriaal waardoor vocht en kou niet meer bij de onderkant van de vloer komt. Net als vloerisolatie schuim is het relatief makkelijk en snel aan te brengen. Het nadeel is dat de kruipruimte na het isoleren niet meer toegankelijk is.  

Kosten voor het aanbrengen van vloerisolatie korrels of schelpen bedragen doorgaans tussen de € 20 en € 50 per m² .

Vloerisolatie dekens 

Vloerisolatie dekens worden ook wel zachte isolatieplaten genoemd. Het materiaal is licht en isoleert zowel thermisch als akoestisch. Om die reden worden vloerisolatie dekens doorgaans gebruikt voor het isoleren van houten vloeren. Het materiaal bestaat vaak uit rotwol of glaswol. Het nadeel van dit materiaal is dat het meestal om maatwerk gaat, waardoor de arbeidskosten relatief hoog zijn.  

Kosten voor het plaatsen van vloerisolatie dekens bedragen doorgaan tussen de € 15 en € 30 per m². 

Kijk hier voor meer informatie over de isolatiewaarde van de verschillende materialen.  


Aan de slag met isolatie? Plan een gratis adviesgesprek 

Het maken van de verkeerde keuze kan leiden tot extra kosten en niet het gewenste resultaat. Laat je daarom altijd adviseren door een expert. De duurzaamheid experts van Powerly staan klaar om je te helpen de juiste keuze te maken. Plan een gratis adviesgesprek met onze energie-expert en heb nooit meer last van koude voeten.   

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je vloeren hebt waar vloerisolatie inzit?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen