post hero image

Waarom het verduurzamen van je woning wél rendabel is

Is het verduurzamen van je woning wel rendabel? Op 24 augustus publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving een rapport over de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen. De media haakt hier vol op in en koppen als: “PBL: verduurzamen eigen woning is niet rendabel”(Trouw), “Klimaatneutrale woning rendeert niet” (BNR), “Planbureau: investeren in duurzamere eigen woning veelal niet rendabel”(NOS) vliegen ons om de oren. Maar klopt dit wel? Is dit de conclusie van het rapport?


Wat heeft het PBL nu precies onderzocht?

Het PBL heeft onderzoek gedaan naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen. In het onderzoek worden de huidige energierekening van verschillende huishoudens vergeleken met de energierekening na verduurzaming, vermeerderd met de investeringslasten. Daarbij is gebruik gemaakt van een aantal uitgangspunten:

  • Het PBL heeft onderzocht of huishoudens kunnen overstappen naar energieneutraal/Nul-op-de-Meter wonen waarbij de maandlasten niet hoger mogen worden dan voor de verduurzaming van de woning. Dit betekent dat wanneer je energiebesparende maatregelen extern financiert, middels een lening, de aflossing en rente per maand niet hoger mag zijn dan je huidige maandelijkse kosten voor je energierekening. Dit wordt woonlastenneutraal genoemd, een uitgangspunt in het Klimaatakkoord.

  • Er wordt uitgegaan van een tussenwoning met een woonoppervlak van 110 vierkante meter, een dak op oost/west oriëntatie en energielabel G, D of B die overschakelt naar energieneutraal/Nul-op-de-Meter.

Energieneutraal en Nul-op-de-Meter wonen houdt in dat je bijna of geen energiekosten meer hebt. Je wekt dus evenveel stroom op als je gebruikt. Bij Nul-op-de-Meter wonen lever je de stroom terug aan het net wanneer deze niet gebruikt wordt en haal je stroom van het net wanneer hier behoefte aan is. Aan het eind van het jaar staat er ‘nul-op-de-meter’, er wordt evenveel stroom teruggeleverd als van het net gehaald.

  • Er zijn standaardbedragen gebruikt voor de kosten van het verduurzamen en voor het energieverbruik is uitgegaan van gemiddelden per groep huishoudens. De woning gaat volledig van het gas af en alle energie die nodig is wordt opgewekt door eigen zonnepanelen.

Resultaat van het onderzoek:

  • Het verduurzamen van een woning met energielabel G, D of B naar een energieneutrale/Nul-op-de-Meter woning is bij een gemiddeld energieverbruik voor heel veel huishoudens financieel niet rendabel.

  • Het is bijna onmogelijk voor huishoudens om duurzame maatregelen te nemen, met externe financiering, om zo naar een energieneutrale woning te komen zonder dat de woonlasten omhoog gegaan.

|Doe de woningcheck om te zien welke energiebesparende maatregelen er in jouw situatie financieel aantrekkelijk en mogelijk zijn |


Is het verduurzamen van je woning dan helemaal niet rendabel?

De media suggereert dat het verduurzamen van je woning niet rendabel is. Maar dit is niet helemaal waar:

  1. Het verduurzamen van je woning is veel breder dan alleen overgaan op een energieneutrale/Nul-op-de-Meter woning. Zo ben je al bezig met het verduurzamen van je woning wanneer je tochtstrips plakt en een waterbesparende douchekop gebruikt. Deze kosten liggen vele malen lager.

  2. Daarnaast is in het onderzoek niet meegenomen wat voor invloed energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen, als losse maatregel hebben. Frans Schilder, onderzoeker PBL stelt “Als losse maatregel zijn zonnepanelen inderdaad prima, ze renderen hartstikke goed. Binnen zes of zeven jaar heb je ze terugverdiend.

  3. In het onderzoek is geen rekening gehouden met de huidige subsidies en regelingen die er beschikbaar zijn. Daarnaast is er uitgegaan van een standaard woonsituatie. Schilder geeft dan ook aan “Voor veel huishoudens is het wél aantrekkelijk om hun huis dermate te verduurzamen dat het energieneutraal wordt. Dat komt door de subsidies en regelingen die nu in Nederland gelden. De boodschap is dan ook: laat eens uitrekenen hoe het in je eigen situatie zit. Geen huis en huishouden is precies hetzelfde.

Lees ook: Subsidie voor isolatie nu tijdelijk verhoogd

|Benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Doe de woningcheck en ontdek wat voor jouw financieel aantrekkelijk is|


Conclusie

Dat het verduurzamen van je woning niet in alle gevallen rendabel is, klopt. Maar in veel gevallen is het wél slim om te beginnen met het verduurzamen van je woning. Dit hoeft niet te betekenen dat je direct overschakelt naar een energieneutrale woning, maar een eerste stap om bijvoorbeeld je isolatie te verbeteren of zonnepanelen te installeren kan al een positief effect hebben. Elke woonsituatie is uniek en het is dan ook slim om uit te rekenen wat er in jouw situatie rendabel en mogelijk is.

Verder is het duidelijk dat de regelingen en (toekomstige geplande) financiële instrumenten van de overheid niet voldoende zijn om alle woningen rendabel naar een energieneutraal/Nul-op-de-Meter woning te krijgen. Daarom zal de overheid moeten nadenken over aanvullend beleid zodat het overschakelen naar een energieneutrale woning rendabel wordt voor meer huiseigenaren. Wij steunen het punt dat de Overheid (financiële) ondersteuning moet bieden zodat het rendabel wordt om aardgasvrij te wonen. Anders is de bijdrage van huiseigenaren aan het Klimaatakkoord minder dan waar de overheid nu mee rekent.

Tot slot helpt het als de media een minder negatief beeld schetst dan nu is gedaan. Veel van ons zullen niet de inhoud induiken en lezen enkel de koppen. Waardoor een heel aantal mensen niet begint aan energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, dak-, spouwmuur- of vloerisolatie en HR++-glas, terwijl dit wel in hun voordeel werkt.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?

Via de handige woningcheck zie je direct hoeveel energiekosten jij kunt besparen. Bekijk welke energiebesparende maatregelen er voor jouw huis mogelijk zijn, wat het je kost en wat je ermee bespaart.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je de investering in spouwmuurisolatie kan vergelijken met 11% rente op je spaarrekening?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen