sustainable measure hero image

Nieuw energielabel

Sinds 1 Januari 2021 moet je woning bij de verkoop een definitief energielabel hebben. Heb je dit niet? Dan riskeer je als verkoper of verhuurder een boete.

Wat is een energielabel en waar wordt bij het bepalen van het energielabel op gelet? Je leest het in dit artikel.


Wat is een energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit wordt bepaald door te kijken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie er hoeft te worden verbruikt, hoe beter het energielabel. Het beste label is A++++, het slechtste label G.

Voor de berekening van het energielabel wordt uitgegaan van een gemiddeld aantal bewoners, het gemiddelde bewonersgedrag en het gemiddelde Nederlandse klimaat. Er wordt dus alleen gekeken naar de energieprestatie van de woning, niet naar het specifieke gedrag van de bewoners.

Voorbeeld: je koopt een woning met energielabel C. De vorige bewoners hadden elke dag de verwarming op 25 graden staan en deden nooit de lichten uit als ze van huis gingen. Jij verwarmt deze woning echter altijd op 19 graden, en doet wel altijd de lichten uit voordat je vertrekt. Het energielabel van de woning is, ondanks jouw energiezuinigere gedrag, nog steeds C.


Hoe ziet een energielabel eruit?

Klik hier om een voorbeeld van een Energielabel A+++ te zien


Waarom een energielabel nodig?

Je moet een definitief energielabel hebben om je woning te verkopen of verhuren. Ook bij de oplevering van een nieuwbouwhuis is een energielabel verplicht. Sinds 1 januari 2021 zijn de regels aangescherpt: wie bij de overdracht van een huis geen definitief energielabel overhandigt, krijgt een boete van 435 euro.

Sinds 1 januari 2021 geldt er ook een advertentieplicht. Dit houdt in dat de verkoper al in de verkoopadvertentie het energielabel moet vermelden, zodat toekomstige kopers inzicht in de energiezuinigheid van het huis kunnen krijgen.

Op deze regels wordt in enkele bijzondere gevallen een uitzondering gemaakt, bijvoorbeeld voor beschermde monumenten of vakantiehuisjes die niet meer dan 4 maanden per jaar bewoond worden.


Voorlopig energielabel versus definitief energielabel

In 2015 heeft de overheid heeft voor elke woning een inschatting gemaakt van het energielabel, op basis van gegevens als het bouwjaar, type en oppervlakte van de woning. Deze inschatting werd het “voorlopig energielabel” genoemd.

De manier waarop het energielabel wordt vastgesteld is op 1 januari 2021 veranderd. Het voorlopige energielabel, dat nog volgens de oude methode is vastgesteld, kan daardoor nogal verschillen met de werkelijke energiezuinigheid van de woning. De voorlopige energielabels worden daarom niet meer vertoond.


Hoe lang is een energielabel geldig?

Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Heb je al een definitief energielabel, en wil je weten hoe lang het nog geldig is? Bekijk dan deze site.


Hoe vraag je een nieuw definitief energielabel aan, en hoe gaat de keuring in zijn werk?

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om online een energielabel aan te vragen. Er moet een gecertificeerde Energie prestatieadviseur (EP-adviseur) bij je langskomen om je huis te beoordelen.

De EP-adviseur bekijkt onder andere:

  • De afmetingen van de woning

  • De aanwezige isolatie (zoals bijvoorbeeld van de muren, dak, ramen en vloeren)

  • De aanwezige installaties (zoals de cv-ketel en zonnepanelen)

Aan de hand hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.


Hoe vind je een goede Energie prestatieadviseur?

Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om een nieuw energielabel aan te vragen. We koppelen je aan een door ons zorgvuldig geselecteerde EP-adviseur die de inspectie uitvoert en het energielabel kan bepalen. Voor huizen t/m 150m2 kost dit 295 euro inclusief btw. Voor huizen groter dan 150 m2 is er een meerprijs van 25 euro per 30 m2.

Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs.

Benieuwd welke maatregelen je het beste kunt nemen voor een hoger energielabel? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Doe de woningcheck en bekijk welke maatregelen je het beste kunt nemen om jouw huis te verduurzamen

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen