sustainable measure hero image

Groen- of sedumdak

Met een sedumdak verleng je de levensduur van je dak. Daarnaast voorkomt het wateroverlast bij heftige regenval en vergroot het de biodiversiteit.

Door een sedumdak aan te leggen, verleng je de levensduur van je dak. Een sedumdak biedt allerlei voordelen, waaronder de vermindering van wateroverlast en het vergroten van de biodiversiteit.   


Wat is een sedumdak? 

Een sedumdak is een dak dat volledig begroeid is met sedum, een vetplant die in meer dan 250 verschillende vormen voorkomt. Een sedumdak wordt ook wel een groen dak genoemd. 


Waarom een sedumdak via Powerly? 

 • 100% onafhankelijk advies 
  Ons netwerk bestaat uit verschillende hoogwaardige aanbieders. Zo ontvang je altijd onafhankelijk advies passend bij jouw situatie.   

 • Individuele aanpak met collectieve voordelen 
  Eerst kiezen we het juiste product en daarna de passende aanbieder. Doordat Powerly verkoopvolume kan bieden aan de installateurs, ontvang jij een scherpe prijs.  

 • Totale begeleiding en ontzorging 
  Je wordt volledig ontzorgd en begeleidt tijdens het hele proces, van moment van advies tot na de installatie. We werken alleen samen met gecertificeerde en ervaren specialisten, hierdoor ben je verzekerd van een zorgeloze aanbreng. 


Wat zijn de voordelen van een sedumdak? 

Een sedumdak ziet er mooi uit, toch is dat niet de enige reden waarom je steeds meer sedumdaken ziet. Veel gemeenten subsidiëren de aanleg van sedumdaken omdat het wateroverlast tegen gaat en de biodiversiteit in de gemeente verhoogd. Een sedumdak houdt water vast en geeft dit water langzaam af. Daardoor raakt het riool minder snel overbelast. Daarnaast biedt een sedumdak een leefomgeving en voedsel voor diverse insecten zoals bijen.  

De voor- en nadelen van een sedumdak op een rij 

VoordelenNadelen
Langere levensduur van je dakBeperkt aantal planten geschikt
Betere warmte- en koude regulatie (Let op! Geen vervanging van dakisolatie)Duurder dan een standaard dak
GeluidsisolerendSchade door lekkage wanneer het onderliggende dak niet waterdicht is
Rendement van je zonnepanelen wordt hoger
Betere luchtkwaliteit door de opname van fijnstof
Meer biodiversiteit
Minder wateroverlast bij hevige buien

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?  

Bij de aanleg van een sedumdak moet je rekening houden met een aantal factoren.  

 1. De dakconstructie. Een sedumdak zorgt voor extra gewicht op je dak. Laat daarom een specialist kijken of je dak dit extra gewicht kan dragen.  

 2. De hellingshoek van je dak. Een plat dak is het meest geschikt voor de aanleg van een sedumdak. Bij een schuin dak loopt het water naar beneden waardoor de plantjes eerder uitdrogen.  

 3. Waterdichtheid van je dak. Je dak moet beschikken over een waterdichte laag zodat er geen lekkage ontstaat.  


Hoe leg je een sedumdak aan? 

Wanneer je zelf handig bent, kun je een sedumdak zelf aan leggen. Toch is het, in de meeste gevallen, verstandig om dit te laten doen door een specialist. Wanneer je een sedumdak verkeerd aanlegt kunnen er namelijk grote problemen ontstaan zoals lekkages en het inzakken van het dak. Daarnaast is de aanleg door een specialistisch bedrijf vaak een vereiste om aanspraak te maken op eventuele subsidies.  

De specialist gaat eerst kijken of de dakconstructie sterk genoeg is om het sedumdak te dragen. Daarnaast onderzoekt de specialist of het dak waterdicht is en of de waterafvoer goed is geregeld. Verder geeft de specialist advies over welke type plantjes je het best met elkaar kan combineren.  

Vervolgens kan er gestart worden met de aanleg. Dit is vaak binnen een paar uurtjes gedaan. De ondergrond kan eenvoudig worden neergelegd en de plantjes zelf worden vaak geleverd in sedummatten, te vergelijken met een grasmat, waardoor het makkelijk uitgerold kan worden.  

Onderhoud van een sedumdak 

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig maar is ook niet onderhoudsvrij. Bekijk minimaal een keer per jaar of er onkruid aanwezig is en verwijder dit. Daarnaast is het goed voor de plantjes om deze twee keer per jaar te voorzien van bemesting, zo hebben de plantjes weer voldoende voeding. Het geven van extra water is in de meeste gevallen niet nodig, tenzij er periodes zijn van extreme droogte.  


Wat kost het aanleggen van een sedumdak? 

De prijs voor een sedumdak is afhankelijk van de hoeveelheid begroeiing die je wilt hebben en het oppervlak van je dak. Hoe groter het oppervlak van je dak, hoe goedkoper de m²-prijs wordt.  

Oppervlakte dakM²-prijs (incl. aanlegkosten)
< 20 m²€ 59
> 20 m²€ 42 - € 48

Is er subsidie beschikbaar? 

In veel gemeenten is er een aantrekkelijke subsidie beschikbaar voor de aanleg van aan sedumdak. Kijk van te voren goed aan welke voorwaarden je moet voldoen. In veel gevallen moet er een minimum aantal m² sedumdak worden aangelegd en moet het worden aangelegd door een specialistisch bedrijf. Op deze site lees je of jouw gemeente subsidie beschikbaar heeft en welke voorwaarden er gelden.  

Geïnteresseerd in een groen dak? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken wat jij kunt besparen met energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen