sustainable measure hero image

Dakisolatie

Dakisolatie houdt de warmte binnen en zorgt voor een lagere energierekening. Dakisolatie wordt via de binnen- of de buitenkant van het dak aangebracht.


Hoe werkt dakisolatie?

Hoe het isoleren van je dak werkt, hangt af van het type dak dat je hebt en de functie van je zolder.

Plat dak isoleren

Een plat dak kun je het best via de buitenkant laten isoleren door een professioneel isolatiebedrijf. Isoleren vanaf de binnenkant is geen goed idee vanwege de kans op houtrot en vocht. Via de buitenzijde wordt het isolatiemateriaal aangebracht onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande dakbedekking. De beste isolatie bereik je door het aan te brengen onder een nieuwe laag dakbedekking. Het isolatiebedrijf verwijdert de oude dakbedekking, plaatst isolatieplaten met daarop waterdicht materiaal en vervolgens de nieuwe dakbedekking. Het dak lig nu een stukje hoger. Daardoor is er de kans dat de dakrand verhoogd moet worden, deze moet minsten 10 cm hoog zijn.

Wil je de isolatie toch op de bestaande dakbedekking aanbrengen? Dat is mogelijk wanneer de huidige dakbedekking in goede staat is. Het isolatiebedrijf plaatst waterbestendige en drukvaste isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Daar worden dan weer tegels of grind opgelegd, zodat de isolatieplaten niet wegwaaien. Ook hier moet je er rekening mee houden dat de dakrand minstens 10 cm hoog blijft. 

Schuin dak isoleren

Voor het isoleren van een schuin dak heb je verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de functie van je zolder bekijk je welke mogelijkheid het meest geschikt is.

Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte en kun je de zolder afsluiten? Dan kun je erover nadenken om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Plaats isolatieplaten op de zoldervloer waar je op kunt lopen. Zo heb je minder materiaal nodig en ben je in één keer klaar. Een andere mogelijkheid is om isolatiemateriaal te plaatsen tussen de vloerbalken. Hier leg je vervolgens de vloer bovenop. Let er in beide gevallen op dat er een dampremmende laag onder het isolatiemateriaal zit.

Gebruik je de zolder als woon-, werk- of slaapkamer? Dan is het slim om het dak te isoleren. Dit kan op 3 verschillende manieren:

  1. Vanuit de binnenkant. Tegen het dak plaats je isolatiemateriaal. In tegenstelling tot bij een plat dak kun je, wanneer je een beetje handig bent, dit zelf doen. Kies gelijk voor goede isolatie zoals steenwol of glaswol. 

  2. Dakpannen eraf halen, isolatie plaatsen, dakpannen er weer op. Zijn je dakpannen aan vervanging toe? Laat je dak door een professioneel isolatiebedrijf vanuit de buitenkant isoleren. Dit zorgt voor heel goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt op het dak geplaatst waar de dakpannen bovenop komen. Het dak moet vervolgens opnieuw op de dakgoot worden aangesloten. 

  3. Isolatie onder de dakpannen laten spuiten of blazen. Dit levert de minst goede isolatie op en doe je alleen wanneer er geen andere mogelijkheid is. Een isolatiebedrijf spuit of blaast, via de buitenkant, isolatiemateriaal onder de dakpannen. 


Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

Het is (bijna) altijd mogelijk om je dak te isoleren met een van bovengenoemde opties.

Aan de hand van het bouwjaar van de woning kun je erachter komen of het dak al geïsoleerd is bij de bouw. Bij woningen van voor 1975 is er geen isolatie aangebracht, tussen 1975 en 1992 is er waarschijnlijk een matige isolatielaag aangebracht en bij woningen van na 1992 is er goede tot zeer goede isolatie aangebracht. Het kan natuurlijk zijn dat vorige bewoners de isolatie hebben verbeterd. Check daarom het dak en kijk of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik deze laag is. 

Is je dak al geïsoleerd en wil je dit verbeteren? Dat is meestal mogelijk. Je voegt dan een extra laag isolatiemateriaal toe aan de bestaande isolatielaag óf je kiest ervoor om de oude laag weg te halen en te vervangen door een nieuwe dikkere laag. Hoe hoger de isolatiewaarde hoe meer energie je bespaart. Goede dakisolatie heeft een Rc-waarde van 4,0 of hoger. Wil je energieneutraal gaan wonen? Dan is een Rc-waarde van 6,0 of hoger noodzakelijk. 


Dakisolatie kopen

Door je dak te isoleren bespaar je een hoop geld én energie. Let er op dat er alleen subsidie beschikbaar is voor isolerende maatregelen wanneer je deze combineert met tenminste één andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het kan dus slim zijn om je dak te laten isoleren wanneer je ook van plan bent om een ander isolatiemaatregel uit te laten voeren. Zo kun je voor beide subsidie aanvragen. Lees hier meer over de subsidievoorwaarden.

DakisolatieEenmalige investeringEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2Terugverdientijd
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder)€ 4.400€ 1.200€ 6501.600 kilo5 jaar
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder)€ 4.400€ 1.200€ 360900 kilo9 jaar
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder)€ 950€ 220€ 370900 kilo2 jaar
Isoleren plat dak€ 3.200€ 870€ 5501.400 kilo4 jaar en 3 maanden

Bron: Milieu Centraal. Uitgaande van geen isolatie naar Rc-waarde van 4, schuin dak van 62 m², zoldervloer van 42 m², plat dak van 46 m². Gemiddelde temperatuur bij verwarmde zolder van 16 graden, bij onverwarmde zolder van 12 graden. Kosten van vervanging dakbedekking zitten er niet bij in. Prijspeil (2021): 79 cent per m³.


Veelgestelde vragen

Zorgt een sedum- of groendak voor voldoende isolatie?

Nee, een sedum- of groendak is geen vervanger van goede isolatie. 

Hoe weet ik de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal? 

Het isolerend vermogen hangt af van de dikte en het type materiaal. In onderstaande tabel staat de dikte van het isolatiemateriaal aangeven bij een Rc-waarde van 4 (goede isolatie). 

IsolatiemateriaalDikte voor RC-waarde van 4
Glaswol13 cm
Steenwol13 cm
EPS13 cm
XPS-platen13 cm
PUR-hardschuim platen13 cm
PIR- of resol-hardschuimplaten8 cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk14-16 cm
Multifolie met 2 luchtlagen van 20mm12 cm
Thermosheets van 7 lagen met 8 luchtlagen van 20 mm16 cm

Waarom is een dampremmende laag belangrijk?

Deze laag voorkomt dat er vocht vanuit de woning condenseert in de constructie. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals houtrot en lekkage. Een dampremmende laag kan in de vorm van folies bij houten constructies of bijvoorbeeld met een extra laag dakbedekking worden aangebracht. 

Heeft de isolatie impact op de ventilatie?

Ja! Door de isolatie worden kieren in de woning gedicht waardoor het vochtiger wordt. Zorg daarom voor goede ventilatie in de woning. Lees ook: Zo zorg je voor gezonde lucht in huis. 

Geïnteresseerd in dakisolatie? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met dakisolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen