sustainable measure hero image

Isolatieglas

Isolatieglas zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter en buiten in de zomer. Daarnaast heb je minder last van het geluid van buiten.


Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is simpelweg het isoleren van je ramen. De beste manier om dit te doen is door het enkel en dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas. Naast isolatieglas heb je ook andere vormen van raamisolatie. Denk aan isolerende raambekleding en raamfolie.


Hoe werkt isolatieglas?

Isolatieglas zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat via je ramen en er minder kou naar binnenkomt. Naast isolatieglas zijn er nog andere manieren om de raamisolatie te verbeteren. Echter gaat altijd de voorkeur uit naar het plaatsen van HR++ of triple glas. 

HR++ of triple glas

Dit is de meest efficiënte manier van raamisolatie. HR glas is hoog rendement glas wat bestaat uit twee (HR++) of drie (triple) glasplaten met daartussen een spouw. Deze spouw is gevuld bij met lucht (HR of HR+) of een edelgas (HR++ of triple glas). Aan de kamerzijde van het glas wordt een onzichtbare coating aangebracht die de warmte weerkaatst, dit zorgt voor nóg betere isolatie. De glasplaten worden uit elkaar gehouden door een afstandhouder aan de rand van het glas. De randen van het glas worden met een speciale kit afgesloten.

Isolerende raamfolie 

Isolerende raamfolie zorgt voor een verbetering van de isolatie van je huidige glas zonder het glas te vervangen. Er zijn twee types raamfolie:

  1. Kozijnfolie. Je spant de doorzichtige folie van raamkozijn naar raamkozijn, daarmee creëer je een isolerende luchtlaag. Het voordeel is dat kozijnfolie erg goedkoop is en je dit zelf kunt aanbrengen.

  2. Raamfolie. Raamfolie wordt direct op het raam geplakt en wordt alleen gecombineerd met enkel- of dubbel glas. HR++ of triple glas hebben zelf al een warmte reflecterende laag, waardoor de folie thermische breuken in het glas kan veroorzaken. Een nadeel van raamfolie is de prijs. Het is relatief duur (bijna net zo duur als het vervangen van het glas) en daarom alleen interessant wanneer het niet mogelijk is om het glas te vervangen.

Raambekleding

Een andere optie is kiezen voor isolerende raambekleding zoals (vouw)gordijnen of luiken. De gordijnen en luiken vormen een extra laag waardoor er minder warmte verloren gaat. Er zijn zelfs speciale gordijnen te koop met een extra isolerende werking. Houdt er rekening mee dat je de verwarming vrijhoudt, anders stook je voor buiten in plaats van voor binnen. 


Is mijn woning geschikt voor isolatieglas?

Alle woningen zijn geschikt voor een manier van raamisolatie maar niet altijd voor HR++ of triple glas. Het hangt per woning af welk type raamisolatie de beste oplossing is. 

Heb je enkel glas? 

Vervang het glas direct in alle ruimtes, dus ook in de onverwarmde ruimtes, voor HR++ of triple glas. 

Heb je standaard dubbel glas? 

Vervang het glas direct in alle verwarmde ruimtes. De onverwarmde ruimtes kun je direct meenemen, echter kan het ook slim zijn om te wachten tot de kozijnen in deze ruimtes toe zijn aan vervanging. 

Moeten jouw kozijnen vervangen worden?

Kies direct voor kozijnen die geschikt zijn voor triple glas. Triple glas heeft de hoogste isolatiewaarde waarmee je het meest bespaart op je energierekening. 

Zijn je kozijnen nog goed en wil je deze graag behouden? 

Kijk of het mogelijk is om HR++ glas in je huidige kozijn te plaatsen. Wanneer je een houten kozijn hebt, is het vaak mogelijk om extra sleuven uit te frezen en glaslatjes te gebruiken. Zo wordt jouw kozijn geschikt voor HR++ glas. Zijn jouw kozijnen gemaakt van een ander materiaal? Vraag om advies. In de meeste kozijnen is het alsnog mogelijk om HR++ glas te plaatsen. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je nadenken om ook de kozijnen te laten vervangen. Kies dan direct voor kozijnen in combinatie met triple glas. 

Woon je in een monumentaal pand?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om HR++ of triple glas te plaatsen. Bijvoorbeeld bij een monumentaal pand. Je kunt dan kiezen voor speciaal monumentenglas. De isolatiewaarde van dit glas is minder goed dan bij HR++ glas maar beter dan bij enkel glas. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van raamfolie. 

Heb je glas-in-lood ramen?

Je kunt ervoor kiezen om het glas-in-lood uit het kozijn te halen en in dubbel glas te plaatsen. Zo behoudt je het glas-in-lood én heb je een betere isolatie. Voorzetramen zijn een andere optie, echter ziet dit er een stuk minder mooi uit. 


Isolatieglas kopen

Isolatieglas is niet goedkoop. We hebben de kosten en besparingen in twee situaties op een rijtje gezet. 

Besparing & kosten met triple glas in nieuwe, isolerende kozijnen

Type woningEenmalige investeringEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)Jaarlijkse besparing CO2Terugverdientijd
Tussenwoning€ 10.000€ 1.900€ 380 / € 200900 kilo / 500 kilo21 jaar en 4 maanden / 40 jaar en 5 maanden
Hoekwoning€ 12.500€ 2.400€ 450 / € 2501.100 kilo / 600 kilo22 jaar en 5 maanden / 40 jaar en 4 maanden
2-onder-1-kap€ 14.000€ 2.700€ 550 / € 2901.300 kilo / 700 kilo20 jaar en 6 maanden / 40 jaar
Vrijstaande woning€ 15.000€ 2.900€ 550 / € 3001.300 kilo / 700 kilo22 jaar / 40 jaar en 4 maanden

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een gasprijs van 79 cent per m³

Besparing & kosten met HR++ glas in bestaande kozijnen

Type woningEenmalige investeringEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)Jaarlijkse besparing CO2Terugverdientijd
Tussenwoning€ 3.000€ 650€ 320 / € 120700 kilo / 300 kilo7 jaar en 4 maanden / 19 jaar en 7 maanden
Hoekwoning€ 3.700€ 850€ 380 / € 150900 kilo / 370 kilo7 jaar en 6 maanden / 19 jaar
2-onder-1-kap€ 4.300€ 950€ 400 / € 1801.000 kilo / 400 kilo8 jaar en 4 maanden / 18 jaar en 8 maanden
Vrijstaande woning€ 4.600€ 1.000€ 450 / € 1901.100 kilo / 450 kilo8 jaar / 18 jaar en 11 maanden

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een gasprijs van 79 cent per m³

Let er op dat er alleen subsidie beschikbaar is voor isolerende maatregelen wanneer je deze combineert met tenminste één andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het kan dus slim zijn om je glas te laten isoleren wanneer je ook van plan bent om een ander isolatiemaatregel uit te laten voeren. Zo kun je voor beide subsidie aanvragen. Lees hier meer over de subsidievoorwaarden.

Isolerende raamfolie of raambekleding kopen

De kosten voor isolerende raambekleding en kozijnfolie liggen een stuk lager. Kozijnfolie kost € 2,50 per m² en heeft een jaarlijkse besparing van € 11 per m² voor enkel glas en € 3 per m² voor dubbel glas. Radiatorfolie is bijna net zo duur als het vervangen van het glas. De kosten zijn € 150 per m² en een besparing van € 8 per m² bij enkel glas. Daarom is raamfolie alleen een goed alternatief voor monumentenglas. Monumentenglas zelf kost € 250 per m² en heeft een besparing van € 6 per m² bij enkel glas.  


Veelgestelde vragen

Hoe moet ik de kozijnen onderhouden? 

Controleer kozijnen een keer per jaar op het schilderwerk, de kit en de rubbers en op eventuele andere gebreken. Zo weet je op tijd wanneer er onderhoud nodig is en gaan de kozijnen langer mee. Gemiddeld gezien moeten geschilderde kozijnen eens in de 5 jaar opnieuw geverfd worden. Aluminium en kunststof kozijnen houdt je makkelijk schoon met een sopje. 

Hoe zit het met de ventilatie? 

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezonde lucht in huis. Dit kan bijvoorbeeld door luchtroosters te plaatsen boven het isolatieglas. Een ventilatie-unit is een andere mogelijkheid. Zo gaat er minder warmte verloren omdat de ventilatie-unit de warmte terugwint. Dit is alleen rendabel in ruimtes die je veel verwarmt. 

Kan ik last krijgen van condensvorming en vochtplekken? 

Condens aan de binnenkant voorkom je door de rest van de woning ook goed te isoleren door middel van vloer-, dak- en gevel isolatie. Daarnaast is goede ventilatie van belang. Condens aan de buitenkant van het raam is niet erg. Het buitenste glasplaat is een stukje kouder dan de binnentemperatuur waardoor er condens ontstaat. 

Hoe weet ik welk type glas ik heb?

Vaak staat er op de aluminiumstrip tussen de glasplaten een code vermeld welk type glas het is en wanneer het gezet is. Staat dit er niet? Dan is de kans groot dat je standaard dubbel glas hebt. Enkel glas herken je vaak meteen, dit glas bestaat uit een glasplaat. Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is lastiger. Gebruik een aansteker en houdt deze 5 - 10 cm van het raam. Hebben alle 4 de vlammetjes op het raam dezelfde kleur? Dan heb je dubbel glas. Heeft het tweede vlammetje een andere kleur? Dan heb je HR glas.

Geïnteresseerd in isolatieglas? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met isolatieglas en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen