sustainable measure hero image

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie houdt je de warmte binnen en de kou buiten. Het is één van de energiebesparende oplossingen met het hoogste rendement.


Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij het isoleren van de spouwmuur wordt de ruimte tussen de twee muren gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten materialen die je hiervoor kunt gebruiken. De meest voorkomende zijn glaswol, EPS-parels (bolletjes piepschuim) en steenwol. Om dit isolatiemateriaal aan te brengen schakel je een professioneel bedrijf in die gespecialiseerd is in gevelisolatie. Het kan per bedrijf verschillen welk isolatiemateriaal ze gebruiken. Vraag daarom goed na welk materiaal het meest geschikt is voor jouw situatie.  

Om de spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal boort de vakspecialist gaten op de plekken waar een staande en liggende voeg elkaar kruisen aan de buitenkant van de gevel. De gaten worden ongeveer op een meter afstand van elkaar geboord. Via deze gaten spuit de specialist het isolatiemateriaal in de spouw. Daarna worden de gaten weer gedicht. Nu is je spouwmuur geïsoleerd! 

De isolatiewaarde die je spouwmuur vervolgens heeft is afhankelijk van de breedte van je spouwmuur. De Rc-waarde wordt bepaald door het isolatiemateriaal en de stenen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter de woning is geïsoleerd. Om een indicatie te geven, een  spouwmuur zonder isolatie heeft gemiddeld een Rc-waarde van 0,4 en een spouwmuur van 6 cm met spouwmuurisolatie een Rc-waarde van 1,7. Wil je energieneutraal wonen? Dan heb je een Rc-waarde nodig van minimaal 4,5.

Is jouw spouwmuur al geïsoleerd maar wil je de isolatie verbeteren? Dat kan in de meeste gevallen. Via een warmtefoto zie je of de spouwmuurisolatie naar beneden is gezakt. In veel gevallen is het mogelijk om de spouwmuur bij te vullen met hetzelfde isolatiemateriaal, maar soms is het beter om de spouwmuur eerst schoon te maken. Overleg dit altijd met het isolatiebedrijf. Het isolatiebedrijf gaat ook na of er dunne isolatieplaten zijn aangebracht, wat vooral in de jaren ‘70 en ‘80 gebeurde. Een andere (aanvullende) mogelijkheid is om aan de binnenkant een voorzetwand te plaatsen of isolatie tegen de buitenkant van de gevel aan. 


Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Ten eerste moet jouw woning een spouwmuur hebben. Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur. Controleer dit door te kijken naar de muurdikte. Is de buitenmuur minder dan 24 cm dik? Dan heb je geen spouwmuur. Is de muur 24 cm of dikker? Dan is er een grote kans dat je wel een spouwmuur hebt. Bij woningen zonder spouwmuur  kun je kiezen voor voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant om zo toch de gevel te isoleren. 

Heeft jouw woning een spouwmuur? Dan ga je na of jouw spouwmuur al geïsoleerd is. Woningen die voor 1975 zijn gebouwd hebben geen isolatie bij de bouw meegekregen in de spouwmuur. Deze spouwmuur kan alsnog na-geïsoleerd worden. Wanneer je huis tussen 1975 en 1991 is gebouwd is de spouwmuur meestal wel geïsoleerd. Echter, is de isolatiewaarde niet heel hoog. Om een hogere isolatiewaarde te bereiken is na-isolatie mogelijk. Is jouw woning na 1991 gebouwd? Dan heeft de woning al goede spouwmuurisolatie. 

Vervolgens ga je na of de spouw schoon is. Zitten er puin of cementresten? Dan kan er te weinig isolatiemateriaal geplaatst worden waardoor er vocht naar binnen kan trekken. Hier heb je geen last van wanneer de spouw niet geïsoleerd is of volledig geïsoleerd is. Wil je toch spouwmuurisolatie laten plaatsen? Laat de spouw dan goed schoonmaken door een professioneel bedrijf.

Daarnaast is het van belang dat er geen regenwater in de spouw komt. Hiervoor moeten het voegwerk, de kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Ook is de staat van de gevel belangrijk, zo moet er waterdamp kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Laat dit altijd nakijken door een specialistisch bedrijf. 

Tot slot, kijk je hoe de ventilatie van je kruipruimte is geregeld. Meestal wordt de kruipruimte geventileerd via de spouwmuur. Na isolatie is dit niet meer mogelijk. Er moeten dus nieuwe ventilatiekanalen aangelegd kunnen worden. Ga dit na bij het isolatiebedrijf. 


Spouwmuurisolatie kopen

Spouwmuurisolatie is een van de energiebesparende oplossingen met het hoogste rendement. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het type woning waar je in woont.  Let er op dat er alleen subsidie beschikbaar is voor isolerende maatregelen wanneer je deze combineert met tenminste één andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het kan dus slim zijn om je spouwmuur te laten isoleren wanneer je ook van plan bent om een ander isolatiemaatregel uit te laten voeren. Zo kun je voor beide subsidie aanvragen. Lees hier meer over de subsidievoorwaarden.

Type woningEenmalige investeringEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2Terugverdientijd
Tussenwoning€ 900€ 200€ 260600 kilo2 jaar en 8 maanden
Hoekwoning / 2-onder-1-kap€ 2.400€ 500€ 6501.500 kilo2 jaar en 11 maanden
Vrijstaande woning€ 3.800€ 750€ 9602.400 kilo3 jaar en 2 maanden

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning zonder gevelisolatie, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 17 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht van oktober tot en met april), bij een gasprijs van 79 cent per m3 gas (prijspeil 2021).


Veelgestelde vragen

Moet er lucht in de spouw zitten? 

Nee, dit is niet nodig. Wanneer de isolatie correct is aangebracht komt er geen vocht van buiten naar binnen. 

Is spouwmuurisolatie mogelijk bij huizen met een houtskelet? 

Woningen met een houtskelet worden vaak al opgevuld met isolatiemateriaal. Tegen de buitenwand is er vaak nog een spouw van ongeveer 2 cm. Deze hoeft niet opgevuld te worden. Om de woning toch extra te isoleren kun je een extra voorzetwand plaatsen aan de binnenkant. 

Heb ik overlast tijdens het aanbrengen van spouwmuurisolatie?

Je ervaart nauwelijks overlast. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal gebeurd van buitenaf. Naast het geluid ervaar je verder dus geen overlast. De installatie is vaak binnen een paar uur gedaan. 

Hoe zit het met de ventilatie en spouwmuurisolatie? 

Doordat de naden en kieren gedicht worden is de woning minder goed geventileerd. Denk daarom na hoe je de woning ventileert. Zijn er ramen die je op een kierstand kan zetten of heb je ventilatieroosters die je open kan zetten?  Lees ook: Zo zorg je voor gezonde lucht in huis. 

Geïnteresseerd in spouwmuurisolatie? Plan een gratis adviesgesprek!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met spouwmuurisolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen