sustainable measure hero image

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt voor lekkere warme voeten en een besparing op je energierekening. Het houdt vocht en koude lucht uit de kruipruimte tegen.


Hoe werkt vloerisolatie?

Er zijn verschillende methodes om je vloer te isoleren. 

Onderzijde vloer

Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is het isoleren via de onderzijde van de vloer de meest efficiënte manier van isoleren. Via de kruipruimte worden isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten geplaatst tussen de balken van de vloer. Heb je een betonnen of steenachtige vloer? Dan kun je het isolatiemateriaal vast plakken of vast maken met pinnen.  

Bovenzijde vloer

Wanneer de kruipruimte lager dan 35 cm is, kun je de bovenzijde van vloer isoleren. Een goed moment om te doen wanneer je vloer aan vervanging toe is. Haal, bij een houten ondervloer, om de paar-meter een aantal planken weg. Vervolgens plaats je folie op de bodem en leg je het isolatiemateriaal tussen de planken. Daarna plaats je de planken weer terug en leg je de vloer er bovenop. Heb je een betonnen of steenachtige ondervloer? Leg er drukvast isolatiemateriaal bovenop (niet te dik). Daar bovenop leg je 2 cm dik plaatmateriaal en daar komt vervolgens je vloer op. Een nadeel van aan de bovenzijde isoleren is dat de vloer een stukje hoger komt te liggen.

Bodem van de kruipruimte

Een andere mogelijkheid is het isoleren van de bodem van de ruimte. Wanneer het niet mogelijk is om de kruipruimte dieper te maken dan 35 cm of wanneer er geen ingang beschikbaar is, is dit een goed alternatief. Er wordt een laag isolatiemateriaal in de kruipruimte gespoten. Een nadeel is dat je een stuk minder energie bespaart dan wanneer je de vloer isoleert. Kijk daarom altijd eerst of je de vloer kunt isoleren. 

Nieuwe geïsoleerde vloer laten leggen

In sommige situaties kan het slim zijn om de hele vloer te vervangen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van houtrot of als de vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Laat de vloer dan vervangen door een geïsoleerde vloer. 


Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

(Bijna) elke woning is geschikt voor een van bovenstaande mogelijkheden voor vloerisolatie. Ook wanneer er al (matige) vloerisolatie aanwezig is dan is het mogelijk om een extra laag aan te brengen. Heb je het vermoeden dat de vloerisolatie niet goed werkt? Check dan de dikte van het huidige isolatiemateriaal. Is de isolatie minder dan 7 cm dik? Dan kan er nog een nieuwe laag isolatie bij. Wanneer de huidige isolatie van dampremmend materiaal (EPS-piepschuim, hardschuim, geëxpandeerde kurk of een dunne laag thermokussen) is, kun je er een extra laag tegenaan brengen van hetzelfde dampremmende materiaal. Wanneer het huidige materiaal damp-open (glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel) is dan is het slim om eerst te kijken of het nog in goede staat is. Wanneer het in goede staat is, kun je een laag van hetzelfde materiaal aanbrengen. Is het in slechte staat? Haal dan het oude isolatiemateriaal weg en breng een nieuwe laag aan. 


Vloerisolatie kopen

Het is mogelijk om zelf je vloer te isoleren, wanneer je een beetje handig bent. Een nadeel is dat je dan geen aanspraak maakt op de subsidie. Voordeel is dat de kosten een stuk lager zijn, rond de € 800. Let er op dat er alleen subsidie beschikbaar is voor isolerende maatregelen wanneer je deze combineert met tenminste één andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Het kan dus slim zijn om je vloer te laten isoleren wanneer je ook van plan bent om een ander isolatiemaatregel uit te laten voeren. Zo kun je voor beide subsidie aanvragen. Lees hier meer over de subsidievoorwaarden.

Type woningEenmalige investeringEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2Terugverdientijd
Tussenwoning€ 1.500€ 310€ 200450 kilo6 jaar
Hoekwoning€ 1.500€ 320€ 210500 kilo5 jaar en 8 maanden
2-onder-1-kap€ 1.900€ 400€ 260600 kilo5 jaar en 9 maanden
Vrijstaande woning€ 2.900€ 600€ 390900 kilo5 jaar en 11 maanden

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een woning met een hr-ketel en gasprijs van 79 cent per m³. De precieze besparing hangt af hoe vaak je de verwarming gebruikt en hoe hoog die staat.  


Veelgestelde vragen

Heb ik altijd een kruipruimte nodig voor vloerisolatie? 

Nee dit is niet noodzakelijk. Je hebt dan de optie om de bovenkant van de vloer te isoleren. Een andere optie is de hele vloer vervangen, echter is dit wel een heel ingrijpende onderneming.

Welke materialen kan ik gebruiken voor vloerisolatie en wat is de isolatiewaarde?

Je hebt verschillende mogelijkheden qua isolatiemateriaal. Milieu Centraal heeft de dikte van een aantal types isolatiemateriaal op een rijtje gezet om een RC-waarde van 3,5 te bereiken.  Materialen die je sowieso beter kunt mijden zijn schapenwol en gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel. 

IsolatiemateriaalDikte voor RC-waarde van 3,5
Glaswol11 cm
Steenwol12 cm
EPS-platen13 cm
Vlasplaten13 cm
Thermokussens3 kamers
Isolatie met luchtkussens10 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten7 - 8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten13 cm
Houtvezelplaten13 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK's9 cm

Heb ik veel overlast als ik mijn vloer laat isoleren? 

Wanneer de isolatie wordt aangebracht via de kruipruimte (de onderzijde) heb je bijna geen overlast. Wanneer je kiest voor vloerisolatie aan de bovenzijde of vervanging van de vloer geeft het een stuk meer overlast. De vloer moet dan uit de woning worden gehaald en worden teruggeplaatst. 

Heb ik vloerisolatie nodig bij vloerverwarming? 

Dit is zeker aan te raden wanneer de vloerverwarming op de begane grond is. Zo voorkom je dat er een hoop warmte verloren gaat. 

Geïnteresseerd in vloerisolatie? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met vloerisolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen