sustainable measure hero image

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warm water en verwarming van je woning. Het is een prima tussenstap als je nog niet volledig van het gas af wil of kan.

Met de hybride warmtepomp verwarm je de woning op een duurzame manier. Het gebruikt energie uit de buitenlucht om de woning te verwarmen waardoor de cv-ketel minder hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je op je gasverbruik en daarmee ook je CO2-uitstoot.  

 • Tot 65% besparing op je gasverbruik  

 • Lagere energierekening 

 • Meer comfort door constante temperatuur


Hoe werkt een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp zorgt samen met je cv-ketel voor de verwarming in huis. De cv-ketel springt bij wanneer de hybride warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren. Hoe beter de woning is geïsoleerd hoe minder snel de cv-ketel hoeft bij te springen. In de meeste gevallen heb je de cv-ketel nodig wanneer het buiten kouder is dan 7 graden. De cv-ketel zorgt daarnaast voor het warme water uit de kraan.  

De hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit lijkt op een airco en plaats je tegen huis of op het dak. De binnenunit is een kastje ter grootte van een grote schoenendoos die je naast de cv-ketel hangt.  

De verwarmingscyclus

De verwarmingscyclus van de warmtepomp

De hybride warmtepomp gebruikt de buitenlucht om de woning te verwarmen. Er is altijd thermische warmte aanwezig in de lucht, ook in de winter wanneer de lucht koud is. Deze thermische warmte wordt gebruikt om de woning te verwarmen. De verwarmingscyclus kun je opdelen in 4 fases. 

Fase 1: warmte onttrekken uit de buitenlucht 

Er lopen buizen door de buitenunit naar de binnenunit en weer terug. Door deze buizen loopt een koelvloeistof. Dit is een vorstvrije vloeistof. De ventilator in de buitenunit zorgt ervoor dat de buitenlucht tussen de buizen met koelvloeistof heen stroomt. De koelvloeistof is altijd kouder dan deze buitenlucht, ook bij temperaturen onder nul, waardoor deze warmte uit de lucht kan onttrekken. Het temperatuurverschil tussen de koelvloeistof en de omgevingstemperatuur is hierbij doorslaggevend.   

Fase 2: temperatuur verhogen 

De koelvloeistof die door de cyclus heen loopt verdampt bij lage temperaturen. Door het opnemen van de warmte uit de buitenlucht gaat de koelvloeistof koken en vervolgens verdampen. Het gas gaat vervolgens naar de compressor waar de druk wordt opgevoerd en het gas wordt gecomprimeerd. De temperatuur van het gas stijgt verder. Dit is te vergelijken met een fietspomp. Wanneer je met je duim de fietspomp dicht houdt en tegelijkertijd pomp, begint je duim warm aan te voelen.  

Fase 3: woning verwarmen met het warme gas 

De damp in nu heel warm geworden en dit wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem. Het samengeperste gas stroomt door een condensor waar de warmte wordt overgedragen aan het afgiftesysteem, de cv-ketel.  

Fase 4: afkoelen van de koelvloeistof 

De koelvloeistof heeft zijn warmte afgegeven en koelt daardoor af. Echter, staat de koelvloeistof nog steeds onder hoge druk. De koelvloeistof stroomt verder door het expansieventiel waar de druk wordt verlaagd waardoor de koelvloeistof verder afkoelt. Dit is te vergelijk wanneer je langere tijd spuit met een spuitbus. De bus voelt daarna koud aan.  

De koelvloeistof is nu koud genoeg en de cyclus kan weer van vooraf aan beginnen.  

Om deze cyclus te laten draaien is stroom nodig. De hybride warmtepomp werkt dan ook op stroom. Veel mensen combineren een hybride warmtepomp met zonnepanelen. Zo kun je zelf de stroom voor de hybride warmtepomp opwekken.  

Kan ik ook mijn huis koelen met de hybride warmtepomp? 

Met sommige types hybride warmtepompen kun je de woning ook koelen. Warme lucht wordt omgezet in koude lucht door de compressor in je warmtepomp. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik aanzienlijk toeneemt. Soms is een aanpassing van het verwarmingssysteem nodig. Niet elk verwarmingssysteem is namelijk geschikt om te koelen. 


Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp? 

De meeste woningen zijn geschikt voor een hybride warmtepomp of kunnen worden klaar gemaakt om geschikt te zijn voor een hybride warmtepomp. Er zijn een aantal facturen die invloed hebben op een goede werking van de warmtepomp:  

De isolatie van je woning 

Hoe beter je woning geïsoleerd is hoe beter de hybride warmtepomp zijn werk kan doen. Voor de hybride warmtepomp geldt dat de woning matig tot goed geïsoleerd moet zijn. Op basis van het bouwjaar van je woning kun je nagaan wat staat van isolatie van je woning is. Het kan natuurlijk zijn dat er na de bouw van de woning extra geïsoleerd is.  

BouwjaarVloerisolatieMuurisolatieDakisolatieGlasisolatie
< 1975NauwelijksNauwelijksNauwelijksNauwelijks (enkel glas)
1975 tot 1983NauwelijksMatigMatigMatig (dubbel glas)
1983 tot 1992MatigMatigMatigMatig (dubbel glas)
1992 tot 2000RedelijkRedelijkRedelijkMatig (dubbel glas)
2000 >GoedGoedGoedGoed (HR++ of triple glas)

Over het algemeen geldt, dat woningen die na 1992 gebouwd zijn sowieso geschikt zijn voor een hybride warmtepomp, dit is ongeveer vanaf energielabel C. Woningen die ouder zijn hebben waarschijnlijk eerst extra isolatiemaatregelen nodig voordat de hybride warmtepomp goed zijn werk kan doen. Er is minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie en dubbel glas in de kozijnen nodig.  

Het verwarmingssysteem in je woning 

Er zijn verschillende verwarmingssystemen waarmee je de woning kan verwarmen. Denk aan vloerverwarming, radiatoren, een convector of luchtverwarming.  

Warmtepompen werken het best met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt het water tot de temperatuur van 45 á 50 graden, terwijl een cv-ketel het water opwarmt tot 70 á 90 graden. Lage temperatuurverwarming is zo gemaakt dat het meer warmte afgeeft over een groter oppervlak, het verwarmingsoppervlak, waardoor warmte over een groter oppervlak wordt afgegeven en de woning sneller wordt verwarmd.  

De hybride warmtepomp werkt meestal prima samen met je huidige radiatoren. Wil je een hoger rendement behalen? Dan is het slim om over te stappen op lage temperatuur-verwarming (LTV) zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Een ander goedkopere optie is om boosters te plaatsen onder de radiatoren waardoor de ruimte sneller wordt verwarmd. Een booster zorgt voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement. 

De beschikbare ruimte in en rondom je woning 

Je hebt ruimte nodig om de binnenunit en de buitenunit te plaatsen. Voor de binnenunit geldt dat je een ruimte nodig naast de cv-ketel waar je een kastje kan plaatsen ter grootte van een grote schoenendoos. De exacte afmetingen hangt af van het type warmtepomp.  

Man met warmtepomp

De buitenunit kun je op de grond of het dak plaatsen of aan de gevel hangen. Houdt er rekening mee dat de buitenunit minimaal 0,5 meter van de erfgrens met de buren staat. De maximale lengte van de leidingen van de buitenunit naar de binnenunit is 20 meter. De grootte van de buitenunit kun je vergelijken met die van een airco. Houdt rekening met 1 x 2 x 1 meter en zorg ervoor dat er vrije toevoer van een luchtstroom is. De buitenunit maakt wat geluid als de verwarming aanstaat. Zorg ervoor dat je de buitenunit slim plaatst zodat jij en je buren er geen last van hebben.  


Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp? 

De buitenunit van de hybride warmtepomp maakt geluid wanneer je aan het stoken bent. De binnenunit maakt weinig geluid, vaak minder dan de cv-ketel die ernaast hangt. De ventilator en de compressor in de buitenunit veroorzaken het geluid. Het geluid van de ventilator kun je vergelijken met een draaiende airco en die van de compressor met een brommende koelkast.  

Houdt er daarom bij het plaatsen rekening mee waar je de buitenunit plaatst. Daarnaast zijn er een aantal attributen die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van het geluid. Je hebt bijvoorbeeld Big Foots, dit zijn verzwaarde rubberen voeten waar de buitenunit op staat. Deze rubberen voeten dempen de trillingen. Verder kun je ook een geluiddempende kap over de buitenunit plaatsen.  

Er is een Europese eis dat het geluid van de buitenunit maximaal 65 dB mag zijn, gemeten op de unit zelf. In de praktijk is dit gemiddeld tussen de 50 dB en 60 dB. Hoe verder je van de buitenunit afstaat hoe lager het geluid. Vanaf 2021 geldt er een nieuwe eis voor het maximale geluid wat op de erfgrens hoorbaar mag zijn. Tussen 19.00 en 07.00 mag dit niet meer dan 40 decibel zijn. Overdag geldt een maximum van 45 decibel. Sommige warmtepompen hebben een speciale nachtstand waarin ze minder geluid maken.  


Kosten, opbrengsten en rendement

Wat kost een hybride warmtepomp? 

De gemiddelde kosten voor een warmtepomp inclusief subsidie zijn  € 3.000. Dit is aanzienlijk goedkoper dan de investering voor een volledig elektrische warmtepomp. 

ApparaatInvestering
Hybride warmtepomp zonder nieuwe cv-ketel€ 4.600
Hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel€ 6.400
Subsidie€ 1.600

Berekend op basis van een hybride warmtepomp van 4 kW, inclusief btw en installatie. De subsidie is gebaseerd op de 2021 ISDE-subsidie en gaat nog van de prijs af.

Er zijn een aantal zaken die meerkosten kunnen opleveren bij installatie: 

 • Afstand tussen de buitenunit en binnenuit is meer dan 10 meter 

 • De buitenunit wordt op 2 hoog of hoger geplaatst  

 • De leidingen van de binnenuit naar de buitenunit moeten door meer dan 1 muur.  

 • Aanleg van een extra elektriciteitsgroep in de meterkast. Ga na of er al andere zware apparaten zijn aangesloten op de groep van de cv-ketel.  

Wat levert een hybride warmtepomp op? 

De hybride warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht om de woning te verwarmen. Er is minder gas nodig om de woning te verwarmen en daarmee bespaar je tussen de 50 tot 70% op je gasverbruik. Hoe hoog deze besparing exact is, hangt af van je woning en je persoonlijk verbruik.  

Hogere besparing met goede isolatie 

Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder warmte er verloren gaat, des te kleiner de kans dat de cv-ketel moet bijspringen. De warmtepomp hoeft ook minder hard te werken waardoor het stroomverbruik lager ligt. De kosten voor het extra stroomverbruik met de hybride warmtepomp zijn veel lager dan de besparing die je hebt aan gas kosten. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening.  Lees meer over vloerisolatie, glasisolatie, muurisolatie en dakisolatie.

Een rekenvoorbeeld 

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddelde hoekwoning met een gemiddeld verbruik van 1.700 m³ per jaar. Met de hybride warmtepomp bespaar je in dit geval gemiddeld 53% op je gasverbruik en neemt het stroomverbruik met 1.900 kWh toe. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van € 344. Hier zijn de kosten voor het extra stroomverbruik in meegenomen.  

StroomverbruikGasverbruikBesparing per jaarCO2-uitstoot per jaar
Hybride warmtepomp1.900 kWh900 m²€ 3442.200 kilo
Cv-ketel0 kWh1.700 m²2.800 kilo

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een gasprijs van 100 cent per m³ en een stroomprijs van 24 cent per kWh.

Binnen 8 jaar heb je de investering daarmee terugverdient. Wanneer je zelf je eigen stroom opwekt en deze stroom gebruikt voor de hybride warmtepomp, verlaag je de terugverdientijd van de warmtepomp zelfs tot 3,5 jaar. 

Stijgende gasprijzen 

De verwachting is dat de gasprijzen de komende jaren verder stijgen. Bij een hogere gasprijs wordt de besparing meer en verdien je de investering sneller terug.  


Subsidie en financiering 

Er is een investering nodig om je woning te verduurzamen. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze investering te financieren.  

Maak gebruik van subsidies 

De overheid stimuleert woningeigenaren om te investeren in duurzame mogelijkheden door bijvoorbeeld subsidies beschikbaar te stellen. Ook op de aanschaf van de hybride warmtepomp kun je subsidie krijgen via de ISDE-subsidieregeling. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het vermogen.  

Bij een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW ontvang je tussen de € 1.500 en € 1.800 subsidie. Gemiddeld is dit 40 % van de aanschafprijs. Op de site van de RVO vind je een overzicht van de subsidie per type warmtepomp, wat de exacte voorwaarden zijn en hoe je de subsidie kunt aanvragen.  

Extra subsidie vanaf 2022 

Het kabinet zet de komende 3 jaar extra subsidie in om de aanschaf van de hybride warmtepomp voor meer bewoners aantrekkelijk te maken. Er komt 282 miljoen extra subsidie beschikbaar voor hybride warmtepompen. De ISDE-subsidie, de regeling waarmee subsidie wordt verstrekt voor hybride warmtepompen, wordt dus verhoogd met 282 miljoen euro. Hoe groot het effect is op de hoogte van de subsidie voor een individueel geval is nu nog niet bekend. Let op! Dit geldt alleen wanneer de installatie plaatsvindt in 2022. 

Gunstige subsidies in jouw gemeente of provincie 

Gemeentes of provincies hebben soms nog extra subsidiemogelijkheden of gunstige leningen beschikbaar boven op de subsidieregeling vanuit de overheid. Ga naar energiesubsidiewijzer.nl voor een overzicht van de geldende subsidieregelingen en gunstige leningen in jouw woonplaats.   

Extra geld lenen via hypotheek 

Wanneer je een woning aankoopt, kun je voor energiebesparende maatregelen tot 6% van de waarde van je woning extra lenen, met een maximum van € 9.000. Deze 6% gaat in een bouwdepot van waaruit je de energiebesparende maatregelen kunt financieren. Denk bij de aanschaf van een nieuwe woning daarom direct na over de mogelijkheden tot verduurzamen en bespreek dit met je financieel adviseur. 

Speciale energiebespaarlening via het Warmtefonds 

Via het Warmtefonds kun je als woningeigenaar geld lenen tegen een gunstig tarief. Het rentetarief staat vast tijdens de looptijd van de lening en is afhankelijk van het bedrag en de looptijd, die ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie kijk je op energiebespaarlening.nl/particulieren

Eigen geld 

Wanneer je voldoende spaargeld hebt, kun je de hybride warmtepomp financieren met eigen geld. Zorg er te allen tijde voor dat je geld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven.  

Vraag advies aan een financieel adviseur 

Ga in gesprek met je financieel adviseur om te bespreken welke manier van financiering het best past bij jouw situatie.  


Installatie van een hybride warmtepomp en onderhoud 

Voorafgaand aan de installatie vindt er altijd een schouw plaats. Tijdens de schouw komt er een installateur thuis langs en doorloopt de woning om te kijken of je woning daadwerkelijk klaar is voor de hybride warmtepomp, welke aanpassingen er eventueel nog gedaan moeten worden en waar alles geplaatst moet worden. Vervolgens wordt er een afspraak gepland voor de installatie.  

Aansluiten warmtepomp

De installatie werkt over het algemeen als volgt:  

 1. De radiatoren in de woningen worden nagelopen en goed op elkaar afgestemd. 

 2. De binnenunit wordt naast de cv-ketel opgehangen en de leidingen naar de cv-ketel worden aangesloten. De thermostaatkabel wordt verplaatst naar de warmtepomp en er wordt een verbindingskabel aangelegd tussen de warmtepomp en cv-ketel.  

 3. Wanneer noodzakelijk wordt er een extra buffervat aangelegd. Dit is het geval wanneer er onvoldoende volume zit in het verwarmingssysteem. De warmtepomp gaat hierdoor niet steeds aan en uit, waardoor die langer meegaat.  

 4. De buitenunit wordt geplaatst op de plek die jullie hebben besproken.  

 5. De leidingen en elektra van de buitenunit naar de binnenuit worden aangelegd en gemonteerd.   

 6. Wanneer er nog aanpassingen nodig zijn in de meterkast worden die gedaan.  

 7. Het aansluiten van de koelmiddelleiding aan de binnen- en buitenunit en het vullen van het koelmiddel.  

 8. Het plaatsen of instellen van de thermostaat en het testen van het systeem.  

Het installeren van de hybride warmtepomp is vaak in een dagdeel gedaan.  

Onderhoud van het systeem 

Voor de hybride warmtepomp is er weinig onderhoud nodig. Het onderhoud dat gedaan wordt, is preventief en verlengt de levensduur van de hybride warmtepomp met een aantal jaar. Het is mogelijk om bij de installateur de service onderhoud af te nemen.  De belangrijkste onderdelen worden dan schoongemaakt en er wordt een inspectie gedaan of de hybride warmtepomp nog naar behoren functioneert. Storingen en problemen worden zo vroegtijdig opgespoord en voorkomen. Dit is gemiddeld eens in de 24 maanden nodig.  

Geïnteresseerd in een hybride warmtepomp? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met een hybride warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen