Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warm water en verwarming van je woning. Het is een prima tussenstap als je nog niet volledig van het gas af wil of kan.


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp en een Cv-ketel. De hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit, deze ziet eruit als een airco, die de warmte uit de buitenlucht haalt. Je plaatst deze tegen het huis of op het dak. Daarnaast komt er een kastje naast de Cv-ketel te hangen, hier zit de warmtewisselaar in die de warmte uit de buitenlucht omzet in bruikbare warmte om je huis te verwarmen. Tijdens koude dagen of piekmomenten springt de Cv-ketel bij om aan de vraag te voldoen. Met een hybride warmtepomp ben je nog niet helemaal van het gas af maar bespaar je flink op je gasverbruik. 


Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

De meeste woningen zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. Je dak, buitenmuur en vloer moeten zijn geïsoleerd (5 - 7 cm) en je ramen moeten voorzien zijn van dubbel glas. Echter, in tegenstelling tot de volledige warmtepomp, is matige tot redelijke isolatie van je woning voldoende. Tot slot heb je ruimte naast de Cv-ketel nodig voor een extra apparaat (30 x 30 x 60 cm) en ruimte buiten waar de buitenunit kan worden geplaatst. De buitenunit kan maximaal 20 meter van de binnenunit af worden geplaatst.


Hybride warmtepomp kopen

De hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan een volledige warmtepomp. In onderstaande berekening van Milieu Centraal is uitgegaan van een gemiddelde eengezinswoning met een driepersoonshuishouden. De aanschaf van een eventuele nieuwe Cv-ketel is niet meegenomen. Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.  Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden.

Hybride warmtepompHybride warmtepomp + nieuwe cv-ketel
Eenmalige investering€ 4.300€ 6.400
Eenmalige subsidie€ 1.500 tot € 1.800
Jaarlijkse besparing energiekosten€ 300 á € 500
Terugverdientijd6 á 13 jaar
Extra stroomverbruik1.200 kWh á 1.500 kWh

Bron: Milieu Centraal. & Energie in Huis. Berekend op basis van een hybride warmtepomp van 4-6 kW, inclusief btw en installatie, in een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen en een gasprijs van 79 cent per m³ en stroomprijs van 22 cent per kWh.

De werking van de hybride warmtepomp is efficiënter dan die van een Cv-ketel, mits er voldoende is geïsoleerd. Zo kun je geld besparen door minder gas te verbruiken en elektriciteit gebruiken om via de warmtepomp je woning te verwarmen. Met de, naar verwachting, stijgende gasprijzen, wordt de verwachte besparing de komende jaren alleen maar groter.


Veelgestelde vragen

Werkt de hybride warmtepomp samen met mijn huidige radiatoren?

De hybride warmtepomp werkt meestal prima samen met je huidige radiatoren. Wil je een hoger rendement behalen? Dan is het slim om over te stappen op lage temperatuur-verwarming (LTV) zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. LTV heeft een groter oppervlak waardoor de warmte beter wordt afgegeven. 

Maakt de hybride warmtepomp geluid?

De buitenunit van de hybride warmtepomp maakt geluid wanneer je aan het stoken bent. Zorg ervoor dat je de buitenunit slim plaatst zodat jij en je buren er geen last van hebben. 

Kan ik ook mijn huis koelen met de hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je de woning ook koelen. Warme lucht wordt omgezet in koude lucht door de compressor in je warmtepomp. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik aanzienlijk toeneemt. Soms is een aanpassing van de radiatoren nodig. Niet alle radiatoren zijn namelijk geschikt om te koelen.

Geïnteresseerd in een hybride warmtepomp? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Bereken snel wat jij kunt besparen met een hybride warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck