sustainable measure hero image

Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp voorkomt verspilling van warmte door ventilatie en verwarmt hiermee je water en woning. Zo bespaar je op je gasverbruik.

De ventilatiewarmtepomp voorkomt verspilling van warmte door ventilatie en verwarmt hiermee je water en woning. Zo bespaar je op je gasverbruik. 


Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp? 

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit ventilatielucht om je huis te verwarmen. Het ventilatiesysteem zuigt warme binnenlucht van circa 20 °C naar buiten en koude buitenlucht naar binnen. De ventilatiewarmtepomp haalt door middel van een warmtewisselaar energie uit de ventilatielucht voordat die naar buiten wordt geblazen. Deze energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen. De bron van je warmtepomp is de restwarmte uit de ventilatielucht. 

De warmte uit de ventilatielucht is echter niet voldoende om het hele huis te verwarmen en is daarom een hybride systeem. Je huidige verwarmingsinstallatie springt bij wanneer er extra warmte nodig is. De ventilatiewarmtepomp vervangt je ventilatie-unit waardoor je geen extra ruimte nodig hebt.  

Ventilatiewarmtepomp voor warm tapwater 

Het is ook mogelijk om warm water uit te krijgen door middel van de ventilatiewarmtepomp. Er wordt een ventilatiewarmtepomp boiler geplaatst. De warmte wordt afgegeven aan het water in deze boiler. Dit kan erg interessant zijn wanneer je bent aangesloten op het warmtenet.  


Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp? 

Heb je een woning met mechanische ventilatie? Dan is jouw woning geschikt voor de ventilatiewarmtepomp. De meeste woningen tussen 1976 en 2000 zijn voorzien van deze ventilatie. Je herkent het aan de ventilatie-unit vlakbij de cv-ketel. Wanneer je een ventilatiewarmtepomp laat installeren moet je ook de temperatuur van elke kamer afzonderlijk kunnen regelen. De installateur kan dit eenvoudig voor jou regelen.  

Let op! Is er een balansventilatiesysteem aanwezig, dan kun je geen ventilatiewarmtepomp aanschaffen. De warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.  

Ventilatiewarmtepomp in combinatie met een volledig elektrische warmtepomp 

Het is mogelijk om de ventilatiewarmtepomp samen te gebruiken met een volledig elektrische warmtepomp. Door ook de energie uit de ventilatielucht te gebruiken is dit systeem extra energiezuinig.  


Geluid van een ventilatiewarmtepomp 

De ventilatiewarmtepomp maakt nauwelijks geluid. De compressor en ventilator kunnen een beetje geluid produceren. Om overlast te voorkomen is het slim om de ventilatiewarmtepomp te plaatste in een afgesloten ruimte.  


Wat kost een ventilatiewarmtepomp? 

Voor een ventilatiewarmtepomp betaal je tussen de € 2.500 en € 4.700. Dit is inclusief de installatie.  

PrijsSubsidie
Ventilatiewarmtepomp met nieuwe cv-ketel€ 4.000 - € 5.800€ 1.250 - € 1.500
Ventilatiewarmtepomp zonder nieuwe cv-ketel€ 2.500 - € 4.700€ 1.250 - € 1.500

Bron: Milieu Centraal. Prijspeil 2021.


Is er subsidie beschikbaar voor de ventilatiewarmtepomp? 

Voor de ventilatiewarmtepomp is er subsidie beschikbaar. De hoogte van de subsidie verschilt per type ventilatiewarmtepomp. Op de site van de rvo vind je alle informatie over de voorwaarden en de hoogte van de subsidie per apparaat.  


Hoeveel bespaar je met een ventilatiewarmtepomp op? 

Met de ventilatiewarmtepomp bespaar je gemiddeld tussen de 25 en 50% minder gas. De ventilatiewarmtepomp werkt op stroom dus het stroomverbruik neemt iets toe. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, is de besparing hoger.  

EnergieverbruikBesparing per jaarCO2-uitstoot per jaar
Ventilatiewarmtepomp met cv-ketel800 m³ gas + 1.600 kWh€ 3162.200 kilo
Cv-ketel1.500 m³ gas-2.800 kilo

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een gasprijs van 100 cent per m³ en een stroomprijs van 24 cent per kWh.


Installatie van een ventilatiewarmtepomp en onderhoud 

Een ventilatiewarmtepomp is eenvoudig te installeren. De huidige ventilator box wordt vervangen door de ventilatiewarmtepomp die wordt aangesloten op de huidige ventilatie. Dit is vaak in een halve dag gedaan.  

Laat de ventilatiewarmtepomp periodiek controleren en onderhouden. Dit zorgt ervoor dat de levensduur wordt verlengd en eventuele mankementen vroegtijdig worden gedetecteerd. 

Geïnteresseerd in een ventilatiewarmtepomp? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen