Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp voorkomt verspilling van warmte door ventilatie en verwarmt hiermee je water en woning. Zo bespaar je op je gasverbruik.


Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit ventilatielucht om je huis te verwarmen. Het ventilatiesysteem zuigt warme binnenlucht naar buiten en koude buitenlucht naar binnen. De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de lucht die naar buiten wordt afgezogen. Deze energie wordt gebruikt om water en het huis te verwarmen. De warmte uit de ventilatielucht is echter niet voldoende om het hele huis te verwarmen. Je huidige verwarmingsinstallatie, de Cv-ketel, springt bij wanneer er extra warmte nodig is. De ventilatiewarmtepomp vervangt je ventilatie-unit waardoor je geen extra ruimte nodig hebt. 


Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

Heb je een woning met mechanische ventilatie? Dan is jouw woning geschikt voor de ventilatiewarmtepomp. De meeste woningen tussen 1976 en 2000 zijn voorzien van deze ventilatie. Je herkent het aan de ventilatie-unit vlakbij de Cv-ketel. Wanneer je een ventilatiewarmtepomp laat installeren moet je ook de temperatuur van elke kamer afzonderlijk kunnen regelen. De installateur kan dit eenvoudig voor jou regelen. 


Ventilatiewarmtepomp kopen

Een ventilatiewarmtepomp is verreweg de goedkoopste warmtepomp, echter is de gasbesparing aanzienlijk lager in vergelijking met de andere warmtepompen. In deze berekening van Milieu Centraal is uitgegaan van een gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners. Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een ventilatie warmtepomp.  Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden.

Kosten en besparing met een ventilatiewarmtepomp

Bron: Milieu Centraal. Berekend op basis van een gemiddelde eengezinswoning, een gasprijs van 81,4 cent per m³, een stroomprijs van 22,5 cent per kWh in combinatie met je huidige Cv-ketel.

Geïnteresseerd in een ventilatiewarmtepomp? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Bereken snel wat jij kunt besparen met een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck