sustainable measure hero image

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt het zonlicht om water op te warmen. Zo bespaar je op je gasverbruik voor warm water in de douche en keuken.


Hoe werkt een zonneboiler?

De zonneboiler werkt in samenwerking met een Cv-ketel of warmtepomp.
Voor een zonneboiler heb je nodig:

  • Een zonnecollector

  • Pomp & leidingen richting het voorraadvat

  • Een voorraadvat

  • Naverwarming (de warmtepomp of Cv-ketel)

De zonnecollector plaats je op het dak. In de zonnecollector zit een vloeistof die door het zonlicht wordt opgewarmd. Deze vloeistof stroomt naar het voorraadvat waar het door warmtewisseling het water opwarmt. Het water stroomt vervolgens door de naverwarming, je Cv-ketel of warmtepomp, richting je keuken of douche. Is het water niet warm genoeg? Dan springt de naverwarming bij om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur. 


Is mijn woning geschikt voor een zonneboiler?

Op je dak moet ruimte zijn voor een zonnecollector, dit is een oppervlak van 2 tot 4 vierkante meter. De zonnecollector levert het hoogste rendement als die geplaatst wordt op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten met een hoek tussen de 20 en 60 graden in de zon. Verder heb je bij de Cv-ketel ruimte nodig voor een voorraadvat met een 50 cm doorsnee en 1 meter lengte. Alle Cv-ketels met het keurmerk Gaskeur-NZ zijn geschikt om een zonneboiler op aan te sluiten. 


Zonneboiler kopen

De prijs van de zonneboiler is afhankelijk van je waterverbruik. Hoe groter het huishouden, hoe meer warm water er wordt gebruikt, hoe grotere zonnecollector er nodig is en hoe hoger de prijs. Daarnaast geldt, hoe meer warm water je verbruikt hoe meer je kan besparen.

In deze berekening van Milieu Centraal is uitgegaan van een gemiddeld waterverbruik voor het aantal persoonshuishouden. Wanneer je veel water verbruikt, heb je een groter voorraadvat nodig.

Aantal personenCollector / voorraadvat (m²/liter)Aankoopprijs (eenmalig)Subsidie (eenmalig)Besparing gas in m³ / euro per jaar
22 m² / 80 l€ 2.500€ 600120 m³ / € 100
43,5 m² / 150 l€ 3.300€ 1.000180 m³ / € 150
65 m² / 220 l€ 4.300€ 1.350240 m³ / € 190

Bron: Milieu Centraal. De besparing is gebaseerd op een gasprijs van 79 cent (prijspeil 2021).


Veelgestelde vragen

Zonneboiler of zonnepanelen? 

Het beste is om beide aan te schaffen. Maar soms moet er een keuze worden gemaakt. Bijvoorbeeld door een gebrek aan ruimte op het dak of vanwege budgettaire redenen. Is een korte terugverdientijd voor jou het belangrijkst? Dan is het beter om voor zonnepanelen te kiezen. In aanschaf zijn zonnepanelen duurder dan een zonneboiler, echter is het rendement met zonnepanelen hoger. Hierdoor is de terugverdientijd korter dan die van een zonneboiler. Wanneer je maar een klein stukje dak beschikbaar hebt, is een zonneboiler vaak wel mogelijk maar zonnepanelen niet. Ligt jouw dak veel in de schaduw? Ook dan is het slim om voor een zonneboiler te gaan. Een zonneboiler heeft minder last van schaduw dan zonnepanelen.

Hoe zit het met het onderhoud?

Onderhoud eens in de 5 jaar is voldoende. Een onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 50, wat neerkomt op € 10 per jaar. 

Geïnteresseerd in een zonneboiler? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Plan je gratis adviesgesprek

Bereken snel wat jij kunt besparen met een zonneboiler en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen