Powerly Logo

Verduurzaming en financiën

Wat de beste oplossing is voor jouw situatie, hoeft niet altijd de beste oplossing voor een andere situatie te zijn. Dit betekent dat er altijd per huishouden gekeken moet worden welke opties het best aansluiten bij de wensen van de eigenaren. Wil je bijvoorbeeld eigenaar worden van de maatregelen, of ben je op zoek naar het hoogste rendement? Wil je jouw CO2 uitstoot minimaliseren of wil je vooral je wooncomfort verhogen? Ook zijn de opties afhankelijk van jouw financiële situatie.

Per voorbeeld situatie proberen we aan te geven wat verstandige keuzes zouden kunnen zijn. Belangrijk is om te weten dat jouw situatie net weer anders kan zijn dan de voorbeelden die we hier geven. Het is daarom goed om je eigen situatie helemaal in kaart te brengen en te zorgen voor een goed financieel overzicht. Dat helpt je om een wijze keuze te maken.

Je hebt genoeg spaargeld om zelf de verduurzaming te betalen

Als je zelf voldoende spaargeld hebt om de verduurzaming te betalen, en dan ook nog voldoende buffer overhoudt voor onvoorziene uitgaven, dan kan het erg interessant zijn om de investering uit eigen middelen te doen. Met de lage spaarrente, de belasting die je betaalt over je vermogen boven een bepaald bedrag en de besparing die verduurzaming vaak met zich mee brengt, kun je deze investering veelal zien als een mooi alternatief om wat rendement te maken op je spaargeld. Laat je goed adviseren door een energieadviseur om te bepalen hoe je de hoogste energiebesparing kunt realiseren en zo het rendement op je investering kunt optimaliseren.

Je hebt spaargeld, maar niet genoeg om de (hele) investering te doen

Zorg er altijd voor dat je voldoende buffer overhoudt voor onvoorziene uitgaven, zoals een onverwachte reparatie aan je auto of een wasmachine die op het meest ongelukkige moment kapot gaat.

Als je wel wat spaargeld hebt, maar niet genoeg om én de buffer aan te houden én de (hele) investering te doen voor verduurzaming van je eigen woning, dan zijn er nog voldoende opties over. Je kunt dan voor het (resterende) bedrag denken aan bijvoorbeeld een energie bespaarlening van de overheid, een uitbreiding van je bestaande hypotheek, het afsluiten van een nieuwe hypotheek of een persoonlijke lening afsluiten. In de meeste gevallen kun je de rentekosten voor een lening die je afsluit voor verduurzaming aftrekken van de belasting, waardoor je netto lasten voor de lening lager zijn dan je bruto rentekosten. Dit is de hypotheekrente-aftrek, of een vergelijkbaar fiscale regel voor bijvoorbeeld persoonlijke leningen die worden gebruikt voor verbetering van de woning.

Let er op dat je bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek veelal hypotheekadvies nodig hebt. Dit kost meestal zo rond de €2.000,-. Ook dit kosten zijn fiscaal aftrekbaar en bij een lange looptijd van de lening kan dit soms erg interessant zijn. Voor kleine leenbedragen en/of korte looptijden is soms juist interessanter om te kiezen voor een persoonlijke lening. Je kunt je hierin laten informeren door een gespecialiseerde adviseur om zo te bepalen welke optie het best uitpakt in jouw situatie.

Ook kun je kiezen voor een huren of leasen van een cv-installatie of zonnepanelen. Belangrijk is te weten dat de voorwaarden voor het huren of leasen van verduurzamingsmaatregelen bepalen of het een interessante constructie voor je zou kunnen zijn, of niet. Daarnaast is het zo dat de installaties bij een huur- of lease constructie niet jouw eigendom worden, waardoor je afhankelijk blijft van de verhuurder voor ontwikkelingen in de toekomst. Denk er daarbij altijd aan dat de verhuurder of leasemaatschappij de investering voor jou doet en daar ook geld mee verdient. In veel gevallen is het daarom voordeliger om zelf eigenaar te worden van de installaties.

Je hebt geen spaargeld, maar wilt wel verduurzamen

Als je helemaal geen spaargeld hebt, is het belangrijk te begrijpen hoe dat komt. Probeer een klein spaarpotje aan te leggen voor onverwachte uitgaven. Dat zal je een fijn gevoel geven en de flexibiliteit om wanneer je een tegenvaller te verwerken krijgt, snel te kunnen handelen.

Het leuke van verduurzamen van de eigen woning is dat je ook meer ruimte krijgt om te sparen. Je energielasten gaan tenslotte omlaag. In sommige gevallen is het mogelijk een lening af te sluiten voor de verduurzaming, waarbij de lasten van de lening lager zijn dan de besparing op de energielasten. Het restant zou je dan mogelijk extra kunnen sparen. Belangrijk is dan wel dat je de juiste keuzes maakt om te verduurzamen, want niet alle maatregelen leveren een even grote besparing in energielasten op.

Als je zelf geen spaargeld hebt, maar wel veel overwaarde in je woning, dan kan het interessant zijn om een tweede hypotheek of een verhoging van je hypotheek te overwegen. Ook zou je een persoonlijke lening kunnen overwegen, daarvoor gelden net iets andere regels om te bepalen of je geld mag lenen of niet. In beide gevallen is het belangrijk je hierin goed te laten informeren door een financieel adviseur om de juiste keuze te maken.

Ook is huren of leasen mogelijk een goede optie als je zelf geen spaargeld hebt. Let er daarbij op dat je goed begrijpt welke kosten je voor kiezen krijgt en welke besparing je kunt realiseren in je energielasten. Probeer te voorkomen dat je mooie voorspellingen van aanbieders voor waarheid aanneemt, die achteraf niet helemaal blijken te kloppen. In zo’n geval zou het kunnen dat je huur- of leasekosten hoger worden dan je besparing op de energielasten. En dat betekent dat je totale maandelijkse lasten stijgen.

Geld lenen

Er zijn meerdere mogelijkheden!

Financieel advies

Onze experts helpen jou graag.