post hero image

Zonnepanelen huren

Dat je zonnepanelen kan kopen wist je waarschijnlijk wel, maar dat je ook zonnepanelen kan huren is wellicht nieuw. Als je zonnepanelen huurt, profiteer je meteen van een lagere energierekening zonder een grote investering te doen of geld te lenen. De huur die je betaalt, is in de meeste gevallen lager dan de opbrengst van de panelen.  


Hoe werkt zonnepanelen huren? 

Ongetwijfeld heb je wel eens iets gehuurd: een auto, fiets of appartement.  Het huren van zonnepanelen werkt niet veel anders. De zonnepanelen worden gefinancierd door de aanbieder en jij betaalt iedere maand huur. Daarnaast zorgt de aanbieder voor de installatie, het onderhoud en de eventuele reparaties. Ook de monitoring en de verzekering van het systeem is de verantwoordelijkheid van de aanbieder. Een groot verschil ten opzichte van het huren van een auto of appartement, is dat je de zonnepanelen bij de meeste aanbieders op elk moment kan over nemen.  

 

Zonnepanelen op daken


Wanneer kies je voor zonnepanelen huren? 

Je vraagt je misschien af of het huren van zonnepanelen bij jou past. Huren is een interessante optie wanneer je wel zonnepanelen wilt maar niet genoeg spaargeld hebt om ze te kopen. Toch zijn er meer redenen om te kiezen voor huren. 

  1. Je vindt je energierekening te hoog en wilt je maandlasten verlagen. 

  2. Je hebt wel het spaargeld maar wil het liever aan iets anders uitgeven. 

  3. Je vindt het fijn als iemand anders zorgdraagt voor het systeem en de verantwoordelijkheid heeft wanneer er iets mis is.  

  4. Je hebt op dit moment niet genoeg spaargeld en wilt al wel zonnepanelen zodat je verder kunt sparen om in de toekomst het systeem over te nemen.   


Voordelen van zonnepanelen huren 

Wanneer je zonnepanelen huurt via een van onze aanbieders heb je verschillende voordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

  • Je hebt geen grote investering nodig en bespaart wel direct geld. 

  • De verhuurder is verantwoordelijk voor het systeem, de garantie en de verzekering.  

  • Je betaalt geen kosten voor reparaties of het vervangen van onderdelen (zoals de omvormer of optimizers). Deze worden betaald door de verhuurder.  

  • De verhuurder monitort het systeem actief en onderneemt actie wanneer nodig. 

  • Je bent flexibel en kan het systeem te alle tijden overnemen.  

Vraag naar de mogelijkheden over het huren van zonnepanelen in jouw situatie.  

Zonnepanelen op dak


Huren zonnepanelen versus kopen zonnepanelen 

Wanneer het huren van zonnepanelen een goed idee is, is al besproken. Wanneer kies je dan voor het kopen van zonnepanelen? Heb je genoeg spaargeld en wil je het maximale rendement met zonnepenalen, dan is kopen een betere optie. Je regelt alles zelf en draagt zorgt voor het systeem. Wanneer je het kopen van zonnepanelen vergelijkt met het huren van zonnepanelen ben je uiteindelijk financieel gunstiger uit met het zelf kopen.  

Een andere optie is het kopen van zonnepanelen met behulp van een lening. Huren doe je namelijk vaak omdat je de zonnepanelen niet zelf kan financieren. Bijgaand vind je een rekenvoorbeeld ob.v. de aanschaf van een zonnesysteem met 12 panelen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen kopen, huren of financieren 

Zonnesysteem met 12 panelen productie: 4000 kWh/jaarKopen 15 jaar (€ 5.500 incl. btw)Huren 15 jaar (€ 56 per maand incl. btw)Lening 15 jaar (€ 5.500 incl. btw)
Aanschafkosten€ 4.500In huurprijs€ 4.500
Financiering (1,6% rente)n.v.t.In huurprijs€ 500
Reparatiekosten buiten garantie€ 1.500In huurprijs€ 1.500
Productieverlies (12,5%)€ 1.500Altijd werkend systeem€ 1.500
Monitoren systeem (0,5 uur per maand)€ 2.000In huurprijs€ 2.000
Totaal in 15 jaar€ 9.500€ 10.000€ 10.000
Kosten stroom zonder zonnepanelen€ 12.500€ 12.500€ 12.500
Verwachte besparing met zonnepanelen€ 3.000€ 2.500€ 2.500

Wanneer je een zonnesysteem koopt, kan je de btw op de installatie en het systeem terugvragen bij de Belastingdienst. Vandaar dat we uitgaan van de aanschafkosten zonder btw.

Wanneer er reparatiekosten zijn, is dit bij de huur van zonnepanelen de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van de omvormer na 12 jaar (einde levensduur) of als optimizers het begeven.

Het monitoren van het systeem is belangrijk om te blijven doen tijdens de hele levensduur van de zonnepanelen. Bij de huur van zonnepanelen neemt de verhuurder de taak op zich, wanneer je ze zelf koopt of financiert doe je dit zelf. Er is hier gerekend met een uurloon van € 22/uur. Het is goed om voor jezelf na te gaan of dit uurloon voor jou representatief is.

Verder wordt het productieverlies van 12,5% genoemd. Bij de huur monitort de verhuurder het systeem actief en komt tijdig defecten op het spoor. Problemen worden snel opgelost door deze actieve monitoring. In de praktijk wijst uit dat men zelf een stuk minder actief monitort en daardoor pas later eventuele gebreken signaleren. Ben jij zelf iemand die heel actief monitort, dan kan deze kostenpost lager uitvallen.

Conclusie kopen, huren of financieren?

Het kopen van zonnepanelen levert ten alle tijde het meeste rendement op. Tussen huren en financieren zit niet veel verschil. Ben jij iemand die actief monitort, dan kan het gunstiger zijn om de zonnepanelen te financieren. Wanneer je het systeem financiert krijg je wel een BKR-registratie.

Vind je het fijn dat iemand anders zorg draagt voor het systeem en jij hier verder geen omkijken naar hebt? Dan is huren een betere optie.


Advies over huren zonnepanelen of kopen zonnepanelen 

Ontvang je graag vrijblijvend advies over het huren ,kopen of financieren van zonnepanelen? Maak een afspraak met onze energie-expert. Op basis van jouw persoonlijke situatie ontvang je advies over de slimste keuze.  

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... je bij het huren van zonnepanelen de panelen te allen tijde kan overnemen?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen