post hero image

Prinsjesdag: Dit zijn de 7 belangrijkste plannen voor 2021

Prinsjesdag, traditiegetrouw gehouden op de derde dinsdag van september. Naast de presentatie van de Miljoenennota en de financiële plannen voor 2021 was er weinig over van deze traditionele gebeurtenis. Nauwelijks hoedjes, geen gouden koets en bijna geen publiek maar mondkapjes en 1,5 meter afstand. Ondanks deze bijzondere tijd worden er volop plannen gemaakt voor 2021, zo ook op het gebied van duurzaam wonen. Wat zijn deze plannen en wat ga jij er van merken? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje.


1. Belasting op elektriciteit daalt, belasting op gas stijgt

Het Kabinet gaat de belastingtarieven die je betaalt voor gas en elektriciteit aanpassen. Het belastingtarief op elektriciteit daalt met 0,49 eurocent per kWh en de belasting op gas stijgt met 2,8 cent per m3 gas. Met de jaarlijkse stijging van het belastingtarief op gas wil het Kabinet huiseigenaren stimuleren om te besparen op hun gasverbruik, bijvoorbeeld door hun huis beter te isoleren.

Toch betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik ongeveer evenveel belasting als in 2020. Dat komt doordat de korting op de energiebelasting per huishouden stijgt met 31 euro.

Lees ook: Wat is groene energie?


2. Energielabel wordt duurder

De kosten voor een energielabel stijgen flink. Nu kost het aanvragen van een definitief energielabel nog € 7,50, volgend jaar is dat gemiddeld € 190. De belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar jouw woning moet komen om het huis in te meten en het energielabel te bepalen.

Tip! Heeft jouw woning nog geen energielabel en ben je van plan in de komende jaren te gaan verhuizen? Vraag dan dit jaar nog een energielabel aan, je energielabel is namelijk 10 jaar geldig.


3. Tijdelijke verhoging isolatie subsidie stopt

Tot en met 31 december 2020 krijg je nog 30% van de isolatiekosten vergoed voor isolatie van twee of meer delen van je woning. In 2021 zal dit percentage lager zijn. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) gaat dan op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Tip! Investeer in 2020 nog in isolerende maatregelen. Zo maak je nog aanspraak op de verhoogde isolatie subsidie en dit scheelt je al snel behoorlijk wat geld. Weet je niet waar je moet beginnen of wil je graag advies? Wij geven gratis en vrijblijvend advies over de isolerende mogelijkheden in jouw woning.

Lees ook: Subsidie op isolatie nu tijdelijk verhoogd

4. Isolatiesubsidie en subsidie voor duurzame energie worden samengevoegd

Het samenvoegen van deze subsidiepotten heeft een nadeel: er is in totaal minder subsidie beschikbaar. De totale hoeveelheid beschikbare subsidie daalt van 180 miljoen euro in 2020 naar 115 miljoen euro in 2021. Daarnaast wordt er bekeken of de subsidie voor warmtenet aansluitingen ook uit deze subsidiepot betaald kan worden.

Tip! Wacht in 2021 niet te lang met het verduurzamen van je woning. Zo voorkom je dat de subsidiepot al leeg is.


5. Extra geld voor Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)

De RRE is een regeling waar gemeenten een uitkering kunnen aanvragen om huiseigenaren te helpen bij energiebesparing. Het gaat hierbij om relatief gemakkelijke energiebesparende maatregelen zoals LED-lampen, tochtstrips en het goed inregelen van de cv-installatie. In 2021 komt hier € 150 miljoen extra voor beschikbaar.

Lees ook: 7 snelle bespaartips die (bijna) niets kosten


6. Postcoderoosregeling wordt een subsidieregeling

Met de Postcoderoosregeling investeren VVE’s en woningcorporaties gezamenlijk in zonnepanelen en wekken de stroom van de eigen woning op afstand op. Daarmee krijgen ze een korting op de energiebelasting. In 2021 wordt deze regeling opgeheven en vervangen door een subsidieregeling. Voor de huidige deelnemers komt er een overgangsregeling.


7. Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek

Waar het nu nog mogelijk is om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek geldt dat vanaf 2021 niet meer voor een zonneboiler of hr-ketel. Voor andere energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp, blijft de financiering via je hypotheek mogelijk. Je kunt dan in plaats van 100%, 106% lenen van de marktwaarde van je woning.

Lees ook: Zo financier je het verduurzamen van je woning


Maak nu nog gebruik van de gunstige subsidieregeling in 2020

Doe de handige woningcheck en zie welke energiebesparende maatregelen en subsidies er voor jouw woning mogelijk zijn.

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... tot december 2020 nog 30% subsidie krijgt bij twee of meer isolerende maatregelen?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck

Gerelateerde artikelen