Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen om je huis en het kraanwater te verwarmen. Een grote stap naar aardgasvrij wonen.


Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen om je huis en het water te verwarmen. Het water wat door de warmtepomp wordt verwarmd, wordt opgeslagen in een voorraadvat, ongeveer de grootte van een koelkast. Er zijn modellen die buiten tegen de muur worden bevestigd zodat je binnen geen ruimte verliest. De warmtepomp combineer je met lage temperatuur verwarming (LTV): dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. Zo wordt de warmte via een groter oppervlak verspreid door het huis en zorgt het ervoor dat het aangenaam warm is in huis. Er zijn drie verschillende type elektrische warmtepompen.

Werking bodemwarmtepomp

Zoals de naam al zegt, haalt de bodem-warmtepomp warmte uit de bodem om water te verwarmen tot de temperatuur je die vervolgens nodig hebt om je huis te verwarmen. Om bij de aardwarmte te komen wordt er in je tuin een bron geboord, een of meerdere diepe smalle gaten met een doorsnee van 13 cm. In deze gaten worden buizen geplaatst waarin vloeistof, antivries of kraanwater, wordt rondgepompt. Deze vloeistof neemt de warmte op uit de bodem. Deze warmte wordt omgezet in een hogere temperatuur en daarmee wordt het huis en je water verwarmd. De bodem-warmtepomp is volledig elektrisch en je hebt geen aanvullend verwarmingssysteem nodig. Als back-up is een elektrisch verwarmingspaneel aanwezig voor het geval er onvoldoende warmte uit de bron kan worden onttrokken.

Werking lucht-warmtepomp

De lucht-warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Uit de buitenlucht wordt, onder druk, warmte onttrokken en overgedragen aan het koudemiddel. Het koudemiddel stroomt vervolgens via buizen richting het voorraadvat waar de warmte wordt overgedragen aan het water. Ook tijdens de winter haalt de warmtepomp energie uit de lucht, doordat het koudemiddel over het algemeen kouder is dan de buitenlucht. De lucht-warmtepomp is volledig elektrisch en je hebt geen aanvullend verwarmingssysteem meer nodig.

Werking oppervlakte-warmtepomp

De oppervlaktewater-warmtepomp heeft als warmtebron oppervlaktewater. Voorwaarde is dat je eigen toegang tot oppervlaktewater hebt. Hierbij wordt een warmtewisselaar in het oppervlaktewater gehangen en die wordt verbonden met de warmtepomp-unit in de woning. Ook via deze methode wordt er warmte aan het water onttrokken en werkt dit verder hetzelfde als de bodem-warmtepomp.


Is mijn woning geschikt voor een elektrische warmtepomp?

Je woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Dit betekent HR++ of triple glas, goede vloer- en dakisolatie en de spouwmuur is gevuld.  Wanneer je woning na het jaar 2000 is gebouwd dan is de woning goed genoeg geïsoleerd. Een goede test om te kijken of je woning geschikt is om volledig over te stappen naar een volledige warmtepomp is de 50-graden test. Wanneer je kiest voor een lucht-warmtepomp heb je ook ruimte op het dak, aan de gevel of op de grond nodig voor de buitenunit. De buitenunit heeft een afmeting van ongeveer 1 x 2 x 2 meter en de maximale lengte van de leiding naar de binnenunit is 20 meter. Houdt er rekening mee dat er een vrije toevoer van luchtstroom moet zijn rondom de buitenunit. Kies je voor een bodemwarmtepomp dan moet er ruimte in de tuin zijn om een bron te boren, één of meerdere gaten met een doorsnee van 13 cm.


Elektrische warmtepomp kopen

Een volledig elektrische warmtepomp is een stuk duurder dan een hybride of ventilatiewarmtepomp. Echter, wanneer je ook elektrisch kookt, woon je hiermee 100% aardgasvrij.

De bodem-warmtepomp  en oppervlaktewater warmtepomp zijn de duurste van de drie maar ook de meest efficiënte. De lucht-warmtepomp is makkelijker aan te leggen dan een bodem- of oppervlaktewater warmtepomp en daarmee ook goedkoper. In deze berekening van Milieu Centraal is uitgegaan van een goed geïsoleerde gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners. In de besparing is de afsluiting van het gas meegenomen, dit is € 260 per jaar. Er is subsidie beschikbaar voor het laten installeren van zowel een bodemwarmtepomp als een lucht-warmtepomp. Lees hier meer over de subsidievoorwaarden.

Kosten en besparing bodemwarmtepomp of oppervlaktewater warmtepomp

Bodem warmtepomp
Eenmalige investering€ 8.500 tot € 19.500
Eenmalige subsidie€ 2.650 tot € 3.400
Extra stroomverbruik2.100 kWh
Jaarlijkse besparing€ 330 (+ € 260 vanwege verwijderen gasaansluiting)
Terugverdientijd9 á 23 jaar

Kosten en besparing lucht-warmtepomp

Lucht-water warmtepomp
Eenmalige investering€ 6.500 tot € 14.000
Eenmalige subsidie€ 1.300 tot € 2.500
Extra stroomverbruik2.800 kWh
Jaarlijkse besparing€ 180 (+ € 260 vanwege verwijderen gasaansluiting)
Terugverdientijd11 á 26 jaar

Bron: Milieu Centraal. Berekend met een gasprijs van 79 cent per m³ en een stroomprijs van 22 cent per kWh voor een goed geïsoleerde gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners. De besparing met het verwijderen van de gasaansluiting (€ 260 / jaar) is meegenomen. Prijzen lopen sterk uiteen, in de hoogste prijs zit ook het aanleggen van een zwaardere stroomaansluiting en aanpassen van de meterkast.


Veel gestelde vragen

Maakt de warmtepomp geluid?

Een bodem-warmtepomp maakt geen geluid, in tegenstelling tot de lucht-warmtepomp. De ventilator in de buitenunit draait rond wanneer de verwarming aanstaat of er warm kraanwater wordt gevraagd en dit maakt geluid. Zorg er daarom voor dat je de buitenunit op een tactische plek plaatst zodat jij en je buren er zo min mogelijk last van hebben. 

Kan ik mijn huis koelen met de warmtepomp?

Ja, het is mogelijk om je woning te koelen tijdens warme dagen. Het voordeel van koelen met een bodemwarmtepomp is dat het stroomverbruik niet heel erg toeneemt zoals het geval met een hybride warmtepomp of lucht-warmtepomp. Dit komt doordat de compressor niet aan hoeft te staan. De water uit de bron blijft dezelfde temperatuur waardoor de afgiftetemperatuur van de warmtepomp hetzelfde is als de bodemtemperatuur. Met een lucht-warmtepomp kun je de woning ook koelen alleen neemt je elektriciteitsverbruik toe. Warme lucht wordt omgezet in koude lucht door de compressor in je warmtepomp.

Geïnteresseerd in een volledige warmtepomp? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

Bereken snel wat jij kunt besparen met een volledige warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de woningcheck

Gerelateerde duurzame oplossingen