ISDE subsidie 2022: de belangrijkste veranderingen op een rij

Voor woningeigenaren is er ISDE-subsidie voor het verduurzamen van je woning. Elk jaar wordt deze subsidie herzien en worden, waar nodig, aanpassingen gedaan. Per 1 januari gaan de nieuwe subsidiebedragen en voorwaarden in voor 2022.   

Belangrijkste wijzigingen subsidie 2022 

  • Subsidie voor warmtepompen gaat omhoog 

  • Subsidie voor isolatie-maatregelen gaat omhoog

  • Lagere eisen voor minimale oppervlakte bij isolatie 

De nieuwe subsidie is van toepassing wanneer de installatie plaatsvindt na 31 december 2021.  


Verhoogde subsidie op warmtepompen 

De subsidie op warmtepompen gaat omhoog. Hoeveel hoger de subsidie is, hangt af van het energielabel van de warmtepomp en het thermisch vermogen. Dit is de hoeveelheid energie die een warmtepomp in een bepaalde tijd levert, uitgedrukt in kilowattuur (kW).  

Begin januari publiceert de RVO de apparatenlijst van 2022. Daar zie je precies hoeveel subsidie je krijgt voor welk type apparaat. Gemiddeld stijgt de subsidie van 20% naar 30% van de aanschafprijs.  


Verhoogde subsidie op isolatiemaatregelen en versoepelde minimale oppervlakte eisen 

De subsidie gaat omhoog en ook de minimale oppervlakte eisen wordt versoepeld. Zo krijg je voor spouwmuur- en gevelisolatie vanaf 10 m² subsidie in plaats vanaf 15 m².  Je hebt recht op isolatiesubsidie wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen laat installeren. Of wanneer je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Let wel op, de combinatie van vloer- en bodemisolatie is niet meer mogelijk. 

In onderstaand overzicht vind je de minimale oppervlakte eisen en de hoogste van de subsidie per isolatiemaatregel.

Subsidie per m²Minimale m²
Gevelisolatie€ 3810 m²
Spouwmuurisolatie€ 810 m²
Dakisolatie€ 3020 m²
Zolder/vlieringvloer€ 820 m²
Vloerisolatie€ 1120 m²
Bodemisolatie€ 620 m²

Bron: RVO (2022)

Ook voor isolatieglas is er subsidie beschikbaar.

Subsidie per m²Minimale m²
HR++-glas€ 538 m²
Panelen in kozijn€ 23
Isolerende deur€ 53
Triple glas€ 1508 m²
Panelen in kozijn€ 115
Isoleren deur€ 150

Bron: RVO (2022)


Geen veranderingen subsidie zonneboiler 

De subsidie voor een zonneboiler blijft hetzelfde. Dit komt neer op een gemiddelde vergoeding van 30% van de kosten. De exacte bedragen vind je op de site van het RVO.  


Belangrijkste voorwaarden ISDE-subsidie woningeigenaren 

Om aanspraak te maken op de nieuwe subsidiebedragen en voorwaarden, dient de installatie plaats te vinden na 31 december 2021.  Daarnaast gelden er nog een aantal aanvullende voorwaarden. Hieronder vind je de belangrijkste, kijk op de site van het rvo voor een compleet en actueel overzicht.

IsolatieWarmtepompZonneboiler
Uitvoering wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf.Uitvoering wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf.Uitvoering wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf.
Aanvraag wordt gedaan maximaal 12 maanden na de uitvoer van de eerste (isolatie)maatregel.Aanvraag wordt gedaan maximaal 12 maanden na installatie. Bij combinatie met een isolatiemaatregel geldt een maximum van 12 maanden na de installatie van de eerste maatregel.Aanvraag wordt gedaan maximaal 12 maanden na installatie. Bij combinatie met een isolatiemaatregel geldt een maximum van 12 maanden na installatie van de eerste maatregel.
Combineer een isolatiemaatregel altijd met tenminste een andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp of zonneboiler of met aansluiting op het warmtenet. (Let op! Bodem- en vloerisolatie is geen geldige combinatie)Er is nog geen andere subsidie verstrekt voor de aanschaf van de warmtepomp.Er is nog geen andere subsidie verstrekt voor de aanschaf van de zonneboiler.
Er geldt een minimum oppervlakte per maatregel.De warmtepomp mag niet gebruikt of tweedehands zijn.De zonneboiler mag niet gebruikt of tweedehands zijn.
Check op de site van de RVO de maatregelenlijst en het complete overzicht van de voorwaarden.Check op de site van de RVO de apparatenlijst en het complete overzicht van de voorwaarden.Check op de site van de RVO de apparatenlijst en het complete overzicht van de voorwaarden.

Vanaf wanneer kan ik de subsidie aanvragen? 

Vanaf 24 januari 2022 kun je de nieuwe subsidie aanvragen. Je hebt recht op de nieuwe subsidie(s) wanneer de installatie plaatsvindt in het jaar 2022. Heeft de installatie plaatsgevonden voor 1 januari 2022? Dan is de ISDE-subsidieregeling van 2021 van toepassing. Let op dat je de subsidie aanvraagt binnen 12 maanden na installatie.  

Altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom duuzaam wonen?

Ontvang maandelijks een overzicht van het laatste duurzame nieuws, handige energiebespaartips en de nieuwste blogs.

Wist je dat... er geen subsidie is voor zonnepanelen maar je wel je btw kan terugvragen?

Hoeveel geld en energie kun jij besparen?

Doe de woningcheck